2016. november 27., vasárnap

Szent Miklós Vízi- és Taposómalom

Hallottatok már az Összeöntés ünnepéről? Ez a Magyarok Kenyere ünnepségsorozat egyik fontos eseménye. Sok millió búzaszem - egy nemzet. A nemzeti összetartozást és szolidaritást jelképező programsorozat még 2011-ben indult útjára. Magyarországi és a határon túli területekről érkezik egy-egy zsák búza, melyek aztán minden év augusztusában összeöntésre kerülnek. A búza őrlése a mohácsi Szent Miklós Vízi- és Taposómalomban történik. Tavaly nyáron mi is meglátogattuk ezt a malmot.



Érkezésünkkor is folytak a felújítási munkálatok. A malomgazda, M. Bugarszki Norbert és segítője éppen a vízvezető árkot építette újjá. Ezért először Norbert édesapja kezdte el nekünk bemutatni a malmot.


A Csele-völgyi malmok első írásos említése 1331-ből való. A törökdúlás alatti és utána feljegyzésekben mindig négy cselei patakmalomról találunk említést. A XVII. század végén a malmokat tehetős szerb gazdák birtokolták. E malom tulajdonosa Vaszilije Popvics után Vászó malomnak hívták. Az évszázadok során több tulajdonosa is volt a malomnak. Mohácsi Bugarszki Norbert és családja 2007 nyarán vásárolta meg Heréb János leszármazottaitól. 


Az épület ma háromszintes, fafödémes, terméskőből, égetett téglából és vert vályogfalból emelt ház. A pincében található a vizesház és a fallal elválasztott szárazház.


A földszinti rész és a padlástér szolgált a malmi berendezések elhelyezésére. 


A gépek meghajtása régen a malomárok vízével történt. 


A munka végeztével Norbert átvette a vezetést. Személyében egy rendkívül szimpatikus és tenni akaró embert ismertünk meg. Láttuk a malomtörténeti kiállítást, a papírmalmot, a zsák-kiállítást.





Megnéztük a hátsó részen álló mészégető kemencét is. 


Különleges ipartörténeti emlék. Az 1920-as években építette fel Bálint Miksa építőanyag kereskedő a telephelyén, mely a XX. század közepén fejezte be a működését, az ipari méretű mészgyártás elterjedése miatt. Az állapota rohamosan romlott. A megmentése érdekében végül 2008-ban a Mohácsi Városszépítő- és Városvédő Egyesület áttelepítette a vízimalom szomszédságába. A munkálatok 2008-1015 között zajlottak.


Bővebb információ a malom honlapjánhttp://www.patakmalom.hu/

6 megjegyzés:

  1. Érdekes dolgokról írtál. Nem is tudtam, hogy Véménd ilyen közel van Mohácshoz. (A zsákok felirata miatt gondolom, a nyilvántartás miatt számozták be a zsákokat?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Valóban nincs messze és éppen szomszédos a nem régen bemutatott Fekeddel. Véleményem szerint is igen, azért számozták be.

      Törlés
  2. Nem hallottam ilyen ünnepségről, köszönöm, hogy megosztottad! Nagyon szép állapotban van a malom és a színes zsákok gyűjteménye egy kincs.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örömmel osztottam meg. Én is teljesen odavoltam a zsákgyűjteménytől. Rengeteg gyönyörűbbnél, gyönyörűbb zsák egy helyen :)

      Törlés