2016. december 1., csütörtök

A lépés ereje

Manapság egyre többen járnak fitness- és edzőtermekbe. Róják a kilométereket a futó- és gyalogló gépeken. Gondoltátok volna, hogy már az őseink is használtak ilyen gyaloglógépet? Csak ők összekötötték a kellemest a hasznossal.


A Szent Miklós Vízi- és Taposómalom udvarán a malom mellett látható egy nagyon szép gazdasági épület. Már az érkezésünkkor beleszerettem ebbe az egyszerű, de nagyon szép homlokzatba.


A 2014-ben épült lábaspajtában tekinthető meg, Európa egyetlen ismert és működőképes, emberi erővel hajtott malomberendezése. 


A malom honlapján (http://www.patakmalom.hu/) az alábbi rövid információt olvashatjuk a taposómalmokról.


"A taposómalmok nagyon egyszerű, emberi erővel működtetett szerkezetek voltak, melyeket szerte a világon, már az időszámításunk előtt 300. környékén is (azaz 2300 éve) nagy számban alkalmaztak."


"Volt olyan amely öntözőberendezést működtetett, akad olyan amelyik daru emelőszerkezetét hajtja vagy a müncheni dómban harangozni lehet vele."


"A taposómalomban végzett munka embert próbáló, kimerítő volta miatt, gyakran alkalmazták börtönökben."


"Ezek az eszközök mára nyom nélkül eltűntek. Törekvésünk az volt, hogy egy működőképes taposómalom szerkezetet építsünk Mohácson".


Nagy élmény volt megtapasztalni a lépéseink erejét, ahogy szép lassan beindult a hatalmas szerkezet...

4 megjegyzés:

  1. Bom dia, foi um excelente passeio certamente, a fachada é linda, está bem trabalhada. as fotos que mostram na perfeição todos os detalhes, estão fantásticas.

    Bom fim de semana,
    AG

    VálaszTörlés
  2. Mókuskerék munkával egybekötve. :-)

    VálaszTörlés