2016. december 17., szombat

Évzáró Madarásznap

A héten két MME szervezésű programra is sikerült eljutnom. Szerdán Lendvai Csaba rendkívül érdekes előadását hallgattam meg, japán madarásztúrájáról. Ma délelőtt pedig a szokásos évzáró madárgyűrűzésen jártam, az Óbudai-szigeten. 


Reggel korán keltünk. A kristálytiszta, csillagos égbolt dermesztően fagyos hideggel párosult. Így viszont jó fények ígérkeztek. Először a szokásos szombati reggeli piaci bevásárlást szerettük volna letudni. Talán 40 percet lehettünk a vásárcsarnokban, de mire kijöttünk már súlyos, párás köd ereszkedett a városra. Otthon egy gyors reggeli után jól beöltöztem. Ez konkrétan három réteg polárt plusz kabátot jelentett és szerencsére ez éppen elégségesnek bizonyult. A fagyos hideg levegő ugyanis fokozottan érvényesül a Duna mellett.


A szigeten négy madáretető van telepítve, ezeket töltöttük fel bőven eleséggel. Nagy szüksége van a madaraknak erre a kiegészítő eleségre ebben a zord időszakban.


Ezen az évzáró Madarásznapon mindig van madárgyűrűzés is. A szárnyasok befogása finom szövésű, kifeszített hálóval történik.


Majd következik a gyűrűzés, az állapotfelmérés, mérlegelés valamint az begyűjtött adatok rögzítése.



A "szokásos" fajok mellett idén egy közép fakopáncs és egy fenyvescinege szolgáltatta a különlegességet.


A "szokásos" fajokat pedig főleg széncinegék, kékcinegék és csuszkák képviselték a mai napon.


A séta közben megcsodálhattuk a téli álomba szenderült természetet is.



A gyűrűzés után kimentünk a szigetcsúcsra és a spektívekkel megnéztük a vízimadarakat is. A program végén, hazafelé még ránéztem két - már feltöltött - etetőre és örömmel láttam, hogy nagy a madármozgás, sikere volt a terülj-terülj asztalkáknak.



Hazafelé éppen a hídon jöttem át amikor egy rövid időre megmutatta magát a Nap. Talán túl hidegnek találhatta a helyet mert gyorsan vissza is bújt aa felhők mögé.


A bejegyzés címében azt írtam, hogy évzáró Madarásznap. Lesz ugyan még egy gyűrűzés az idén - december 28-án a Farkas-erdőben, de azon valószínűleg nem fogok tudni részt venni. Ha esetleg mégis, akkor jövök majd egy extra bejegyzéssel...

8 megjegyzés:

  1. Gyönyörű kilátás nyílik az ülések mögötti ködben. Madarak augusztusban talán egy kicsit hangsúlyozta a kutatás és cseng. De tudom, hogy nem károsítja őket. Üdvözlettel.

    VálaszTörlés
  2. Love those little birds. So cute. I love your three misty shots.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Thanks a lot and I'm glad if you liked those shors :)

      Törlés
  3. Jó ám egy ilyen madárgyűrűzős nap, én már elég rég voltam. De talán 28-án, vagy majd jövőre egyszer már tényleg elmegyek :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én kedvelem. Különleges program, érdekes dolgokat tudhatunk meg a madarakról és nem utolsó sorban találkozhatok a madarász barátokkal :)

      Törlés
  4. Bom dia, A beleza da imagem é o máximo, é o que se chama um maravilhoso trabalho fotografico.
    Feliz ano de 2017 com a concretização de todos os sonhos
    AG

    VálaszTörlés