2016. december 26., hétfő

Tavasz a télben

Emlékszem, gyerekoromban még szinte minden télen fehér karácsonyt köszönthettünk, de azóta nagyot változott a világ. Úgy tűnik egyre inkább hozzá kell szoknunk a ködös, szürke karácsonyokhoz. A fehér hótakaró idén is elmaradt itt Budapesten. Sőt, szenteste még ónos szitálás is nehezítette a főváros életét. Vasárnap, Karácsony első napján szerencsére kicsit emelkedett a hőmérséklet. A lefagyott jég felolvadt és a frissen eső csapadék sem fagyott már le. Ma pedig egy rövid időre beköszöntött a tavasz. A felhőtlen égboltnak és a szikrázó napsütésnek köszönhetően +12C fokig kúszott fel a hőmérő higanyszála, akarom mondani a digitális hőmérő számskálája. A sok karácsonyi finomság elfogyasztása után vétek lett volna kihagyni egy kis sétát ebben a téli tavaszban.


Megbeszéltük, hogy a Népszigeten teszünk egy sétát, mert ott egyébként is lett volna dolgom. A hét elején, a műanyag szelektív gyűjtőben találtam két öt literes, átlátszó ballont. Kivételesen most örültem annak, hogy az illető nem tett eleget a "tapossa laposra" kiírásnak. Alaposan kimostam és kiszárítottam őket, mondván tökéletes etetők lesznek majd ezek is valahol a szigeten. A séta előtt gyorsan előkészítettem az etetőket. Az alsó részén, a legmélyebb részeken kifúrtam, hogy az etetőnyíláson esetlegesen befolyó csapadék azonnal távozni is tudjon. Aztán kivágtam a nyílást, majd csiszolóvászonnal alaposan eltompítottam a vágott felületet. Aztán már csak két-két lyuk kellett a nyakrészbe. Egy nagy zacskó fekete napraforgó a hátizsákba és már indulhattunk is.


Olyan helyeket kerestünk nekik, ahol stabilan támaszkodnak a fatörzshöz és az ágak megakadályozzák az oldalkilengést.

  
A jó idő sok embert kicsalogatott a természetbe. Több mint három órát töltöttünk a szigeten, jól esett ez a kis "tavaszi" séta majd után itthon az estebéd. Íme még néhány fotó erről a sétáról.

    


8 megjegyzés:

  1. Egy ilyen séta a karácsonyi ételek egy nagyszerű ötlet. Madarak elégedettek voltak az ételt. Az időjárás gyönyörű volt. Üdvözlettel. (Sajnálom, megint, hogy nincs közöttük közt megfigyelők. Természetesen nem a kereslet, hogy visszatértek hozzám. Tudjuk azonban, a blog egy hosszú idő, ezért szomorú vagyok.)

    VálaszTörlés
  2. Lovely place for a stroll any day of the year :)

    Happy holidays

    VálaszTörlés
  3. Ugye, hogy voltak fehér karácsonyaink gyerekkorban? Egy blogos társsal épp erről diskuráltunk, ő nem emlékszik fehér karácsonyra (nálam 2-3 évvel idősebb). Át kéne néznem a régi fotókat(sajnos otthon vannak), biztos találnék rá bizonyítékot.
    Nagyon szép és hasznos dolog volt Tőled a madáretető!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Voltak bizony! Igazi, gyönyörű fehér karácsonyok. (Én a 70-es, 80-as évekre gondoltam). És akkor voltak még igazi, kemény telek is. Biztos sokan emlékeznek még 1987. januárjára...
      http://www.nlcafe.hu/foto/20160112/1986-87-tel-havazas/
      vagy
      https://www.youtube.com/watch?v=dU4lc3CfU9c

      Törlés
    2. Igen, mi is a 70-es, 80-as évekre gondolunk vissza. :-)
      Köszi a linkeket! A 87-es-re igen jól emlékszem, egy hét iskolaszünetünk volt, mert nem jártak a buszok. Ahogy az egyik képen a buszmegállóban állnak, mi is pont úgy várakoztunk, majd hazamásztunk a nagy hóban.

      Törlés