2017. január 15., vasárnap

Recseg, ropog, zajlik

Múlt héten szombaton leszaladtam a szigetre feltölteni az etetőimet. Kevés időm volt, így a fényképezőgépet tudatosan otthon hagytam. Persze ahogy az ilyenkor lenni szokott, utólag már megbántam. Ugyanis rég nem látott nagyságú jégzajlás volt a Dunán.



A verőfényes napsütésben, mély karibi-zöld tónusú volt a folyam, melyen hatalmas fehér jégtáblák úsztak lassan lefelé, a belváros irányába. Fantasztikus látvány volt!


A másnapon ugyan elég telített volt, de csak nem hagyott nyugodni az elszalasztott alkalom. Hiszen az igazi havazás vagy jégzajlás oly ritkaság volt az elmúlt években mint a fehér holló. Nem ragozom tovább, vasárnap késő délután már ismét a parton voltam fényképezőgéppel és állvánnyal felfegyverkezve. Sajnos az oly csodálatos karibi-zöldnek nyoma veszett, de nekem így is tetszett a Duna. A Palotai-szigetnél a holtág már teljesen befagyott, a jégen elég sokan sétáltak, a gyerekek pedig csúszkáltak.


A híd tövéből nézve sokkal félelmetesebb volt a jégfolyam. Az egymásnak ütköző, súrlódó jégtáblák hangosan recsegtek-ropogtak. Mély, morajló hanggal fogadott a Duna.


A szigetcsúcs felé indultam tovább. Egyes szakaszokon a parttól 5-10 méterre is befagyott már a folyó. Az elmúlt napokban olyan extrém hideg volt, hogy még a hajók által keltett parti hullámok is megfagytak.


Későn jöttem le a partra, sajnos hamar sötétedni kezdett. A végére azért még jutott néhány alkonyati fotó.




8 megjegyzés:

  1. Wow, a megfagyott hullámok egy különös fotó!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az éjjeli -15 és -20, valamint a napközbeni bőven fagypont alatti hőmérséklet alkotta :) Engem is azonnal megfogott, ahogy megláttam.

      Törlés
    2. Brrr, hidegebb van nálatok, mint nálunk. Ma reggelre -3 - -4 között mozgott és friss 15 cm hó esett. Csodás ez a tél! Bár most megint emlegetnek felénk is két számjegyű hőmérsékleteket.

      Törlés
    3. Itt ma reggel amikor indultam dolgozni, -11C volt. Egyenlőre nagyon tartja magát, péntekre már megint -20C-ot jósolnak hajnalban. Ahogy néztem az előrejelzést január végéig folyamatosan fagypont alatt marad nappal és éjjel is.

      Törlés
  2. brrrrr

    I put up with Florida summers just for our wonderful winter days. No ice down here.

    VálaszTörlés
  3. A kép úgy néz ki, érdekes, de valójában egy kicsit ijesztő. Téli néha kegyetlen. Üdvözlettel.

    VálaszTörlés