2017. január 31., kedd

Vízimadarak a Rómain

Tudom kevés az esélyem rá, de nem adtam még fel a "jegesréce projektet". Gondoltam teszek egy újabb próbát.


Ismét fagyos szélben és napsütésben kelek át az összekötő hídon. Közel a budai oldalhoz letekintek a Római-partra. Sokan sétálnak lent, már innen látom, hogy most sem járok majd sikerrel. A jegesrécék félénk madarak, hamar védett helyre húzódnak vissza az emberek elől. "Szokásos" vízimadarakból viszont gazdag a felhozatal.


Örömmel látom a nagyszámú szárcsacsapatot. Nálunk a pesti oldalon már vagy három éve nem láttam egyetlen egyedet sem. Egy mókás folyamatot figyelek meg. Megállás nélkül, pásztázó úszással vizsgálják a sekély vizet. Majd jöhet a látványos lebukás.


A megszerzett falattal a csőrében bukkan ismét a felszínre.


Ám ekkor már más is szemet vet a könnyű prédára. Jókat mosolygok a hoppon maradt szárcsák méltatlankodó tekintetén. Aztán kezdődik minden elölről.


Az úszó jégtáblákat is kibérlik a sirályok.

A befolyó környékén hattyúcsapat ringatózik a vízen. Idősebb és fiatal példányok vegyesen.Finom mozdulatok, egyfajta hattyúbalett. Hosszú percekig figyelem a vízi előadást.
14 megjegyzés:

 1. A hideg ellenére mégis mennyien mentek le a partra (első kép).

  A szárcsák (élet)művét én is gyakran figyelem, a Chiemsee és egyéb környékbeli tavak is tele vannak velük. Azt szeretem megfigyelni, mikor alábuknak és a tollazatuk gondosan lekezelve ezüstösnek tűnik a víz alatt. Úszóhártyás lábaikat is szívesen fotózom, gyönyörű színe van. :-)

  A hattyúk ellenben mindig eleganciával tollázkodnak, csodás teremtmények!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. A téli napsütésnek nagy vonzereje van :)
   Jaj, azok a szárcsa lábak, olyan mókásak!

   Törlés
 2. You have some lovely shots today. I particularly enjoyed the ... I'm not sure what it is called, in the first shot ... the "compression of space" ... the term escapes me. Also have to admit to two other favorites. #6...cool watching the gulls casually floating along on the floe. And #9 ... very nice shot of the gull, with the other gull blurred directly behind it. Love it. May end up on my computer desktop :)

  Have a good day my friend.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Thanks a lot. I'm glad if you liked them :)
   I will reply you in a private mail.

   Törlés
 3. Happy new Year!
  Beautiful winter with those birds enjoying their water and the sky!
  Hope your 2017 will be full of happiness!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Happy New Year Tomoko!
   Hope you're doing well and really nice to read your comment again.
   Thanks so much.

   Törlés
 4. Boa tarde, selecção de fotos com alto nível na beleza e na qualidade.
  AG

  VálaszTörlés
 5. Szeretem, hogy az atkich helyeken, ahol van egy csomó vízimadarak. Örülök, hogy nézd meg a képeket. Seagull tolvaj :). További szép napot.

  VálaszTörlés