2017. február 22., szerda

Flamingók

Úgy adódott, hogy a blogom 200. bejegyzését most egy másik blogon olvasott poszt ihlette. Pár perce megakadt a szemem egy érdekes címen Kavics blogján. Flamingó a bajor vadonban... Madárkedvelő emberként természetesen azonnal megnyitottam az oldalt. Érdekes megfigyelést dokumentált a blog szerzője, érdemes megnézni! Nos, e poszt kapcsán jött az ötlet, hogy én is "flamingózzak" egy kicsit.


Én sajnos nem tudok ilyen fantasztikus megfigyeléssel szolgálni. A barangolásaim során még nem futottam össze flamingóval a magyar vadonban. Tudok viszont mutatni korábban készült flamingós fotókat a Fővárosi Állat- és Növénykertből.


A flamingók egyedi táplálkozási szokásaikról ismertek. A sekély tavak saras vizét hosszú úszóhártyás lábaikkal kavarják fel. Ezek után a csőrüket a víz alá merítik, majd felszívják a felkavart zavaros vizet. Majd kiemelt fejüket ide-odarázva szabadulnak meg a felesleges víztől és sártól. Végül a csőrükben csak ízletes lárvák, plankton és apróbb halak maradnak.


A flamingók szürkén látják meg a napvilágot. Ahogy növekednek úgy világosodik majd később színesedik a tollazatuk. Eltelik pár év mire kialakul a végleges színezetük.



Kétségtelen, hogy a madárvilágban talán az egyik legszebb jelenség a flamingók tömeges felröppenése - de csak távolról. Közelebbről megfigyelve őket bizony elég kellemetlen illatok lengik körül a csapatot és a hangjuk versenyre kel egy rekedt varjú hangjával. Folyamatosan kommunikálnak.


Vajon vitatkoznak vagy csak baráti csevej zajlik köztük?


Olykor pedig csak úgy belerikoltanak a nagyvilágba...

18 megjegyzés:

  1. Fantastic! Those photos remind me that they have survived with their beaks.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Thanks a lt and I'm really glad if you liked these shots :)

      Törlés
  2. Jó kiegészítést hoztál, jó portrékkal. Számomra azt bizonyítják, amiről írtál, ami távolról szép, közelről egész mást mutat. Azért még szerethetők.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm és teljesen egyetértek a leírtakkal :)

      Törlés
  3. Én meg még sosem láttam szürke flamingókat, (a szürke 50 árnyalata :-)) köszi a fotókért! Azt tudtam, hogy "színtelenül" jönnek a világra és hogy később lesznek pompásak.
    Megfigyeltem, hogy az általad fotózott madarak szeme is világos. Akit én fotóztam annak a szeme is szép rózsaszínes volt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, ha én is mutattam valami újat :) Közösen csak összehoztuk a flamingós hetet :D Köszönöm az inspirációt ehhez a poszthoz!

      Törlés
    2. :-D
      Nincs mit, egymást inspiráljuk. :-)

      Törlés
    3. ...és azt hiszem ez így van jól :)

      Törlés
  4. Nagyon szeretem a flamingók és csodálni a természet, valamint a képeket. Üdvözlettel.

    VálaszTörlés
  5. Boa tarde. vivo numa zona onde existe bandos enorme de flamingos, já fiz varias tentativas para os fotografar, mas nunca consigo boas fotos dos mesmo, são esquivos, pressentem o ser humano a grande distancia.
    As fotos partilhada são um encanto num todo.
    AG

    VálaszTörlés
  6. Nagyon szép fotók a flamingókról és az írás is nagyon tartalmas, tetszett :-) Én hamarosan egy madárportrék posztot fogok írni a blogomban. Üdv!

    VálaszTörlés