2017. február 19., vasárnap

Örök álom

Egy kis csigalépcső vezet le az altemplomba, ahol megtekinthetjük a síremléket. A lépcső feletti olajfestményről a hercegnő tekint le a kápolnába betérő hívőkre és látogatókra.


A lépcsőn leérve megpillantottam a síremléket. A terem egyszerű és mégis fenséges.


Remélhetőleg immár örök nyugalomra lelt itt Alexandra, hiszen halála után a földi maradványoknak nagyon hányatott volt a sorsa. A háborúk során többször elszállították innen, majd vissza. Az első világháború után gazdátlanul, őrizetlenül maradt a síremlék, ezért többször kifosztották. Legutóbb 1981-ben. Ennek hatására a maradványokat ismét a Budai Várban lévő nádori kriptába szállították. Köszönhetően egy bőkezű orosz üzletember adományának, valamint a helyiek összefogásának 2004-ben a sírkápolnát teljesen felújították. Szeptember 11-én újratemették, ahol az Orosz Ortodox Egyház, a Romanov család és a Habsburg dinasztia leszármazottai is képviseltették magukat. A koporsó mellett az orosz cári és a Habsburg császári koronák másolata látható.
A hercegnő halálának dátumára egy címerrel díszített hímzés is emlékeztet (1801. március 16.) A Juliánus-naptár szerint ez március 4-re esett.


Később - miután jobban utánaolvastam Alexandra rövid élettörténetének - egyre nagyobb hasonlóságot véltem felfedezni közte és Sissi között. Kedves volt az emberekkel, segítette a szegényeket, nyitott volt az új kultúrák irányába. Ezért az emberek nagyon megszerették. Szintén egy érdekesség, hogy állítólag anno Alexandra javasolta azt, hogy piros-fehér-zöld legyen a magyar zászló.

10 megjegyzés:

 1. Nos, ők voltak az adományozók, és végül egy állandó nyughelye hercegnő. Üdvözlettel.

  VálaszTörlés
 2. Köszönöm az új ismeretet! Olyan keveset tudtam erről eddig.

  VálaszTörlés
 3. Wow, nahát, mikete derítettél ki a nyomozás során.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Igyekeztem mindent leírni amit csak megtudtam :)
   Köszönöm

   Törlés
 4. Boa tarde, a historia deve de ser recordada, assim a princesa permanece na memoria do conhecimento desde 1801, as fotos são belas e dignas da princesa.
  AG

  VálaszTörlés