2017. március 1., szerda

Veli Bej Fürdő

Jártatok már törökfürdőben? Ha nem, akkor tartsatok most velem az Irgalmasok Veli Bej Fürdőjébe. A korábbi felújítás kapcsán láttam róla egy-két fotót, ami nagyon megfogott. Őszinte kíváncsisággal vártam, hogy láthassam a múlt és jelen összhatását.


Szerencsére egy olyan látogatási időpontot kaptunk, amikor még nem voltak a fürdőben vendégek. Legnagyobb örömömre a teljes komplexumot bejárhattuk, megismerhettük a fürdő történetét és megtekinthettük a medencéket.



Szokollu Musztafa budai pasa anno remek érzékkel jelölte ki ezt a helyet a fürdő felépítésére. Hiszen ezen a területen már jóval korábban, a rómaiak is élvezték a hőforrások áldásos hatását.


Régi török feljegyzésekből tudjuk, hogy felfigyeltek a forrás vizének különleges erejére, amely sok betegségre gyógyítólag hatott. Aztán teltek az évszázadok, mígnem 1802-ben Gróg Marczibányi István megvásárolta a Császár fürdőt - mely a régi török részt is magában foglalta - és felújítási munkálatokba kezdett. A forrás gyógyító erejének a híre ismét szárnyra kelt és hamarosan az ország leghíresebb gyógyhelyévé vált. 1806-ban a gróf a felújított fürdőt az Irgalmas rendnek adományozta. Később a Császárfürdőt lebontották és Hild József tervei alapján újraépítették. A Veli Bej ugyan megmaradt, mint az épületegység legrégebbi része, de az új épület olyannyira körbefogta, hogy az emberek idővel egyszerűen elfelejtették és több mint tíz évig használaton kívül volt. A rendszerváltás után kedvező fordulatot vett a hányatott sorsú fürdő története. A Betegápoló Irgalmasrend birtokba vehette az épületegyüttest és később elkezdték a rendkívül rossz állapotban lévő fürdő felújítását. A munkálatok során a régészek rendkívül sok és értékes leletet találtak még a török korból. Festett vakolatot, eredeti burkolatokat, kutat, csatorna és vízvezeték rendszert. Ezek egy része kiállításra került és megtekinthető a felújított épületben.


A rövid történeti áttekintés után nézzünk szét a fürdőben. A medencéket rendkívül világos és látványos, üvegbordás üvegtetővel fedett kerengőkön keresztül érhetjük el.


A folyosókon kiállított emlékek is egy letűnt korra emlékeztetik a vendégeket.



A törökfürdőben egy nagy és négy kis medence üzemel eltérő hőmérsékleten. A nagylátószögű objektívem ugyan ott lapult a hátizsákomban, de a medencetérben uralkodó magas páratartalom miatt végül úgy döntöttem, hogy nem cserélek objektívet. Így csak részleteket tudok mutatni a központi medencéről.


Nekem nagyon tetszett ez a meleg színharmónia. Nektek mi a véleményetek az összhatásról?





A látványos környezetben számos egyéb wellness szolgáltatást is igénybe vehetünk. Finn szauna, élményzuhany, infraszauna, gőzfürdő, jakuzzi - csak néhány a teljesség igénye nélkül.






11 megjegyzés:

  1. Köszönöm, hogy olvashattam róla. A 2. fotó a kedvenc.:-)

    VálaszTörlés
  2. Nie byłam nigdy w łaźni tureckiej.., na pewno ciekawa

    VálaszTörlés
  3. Egy érdekes leírás és fotó róla. Szívesen részesült a fürdő, mert még ilyen helyen nem volt, Üdvözlet.

    VálaszTörlés
  4. Nagyon szuper képek! Még sosem voltam ebben a fürdőben, köszi, hogy benézhettem! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Vero! Örülök, hogy én is tudtam valami újat mutatni Neked :)

      Törlés
  5. Boa tarde, boas fotos do spa, a piscina é atractiva.
    AG

    VálaszTörlés