2017. április 26., szerda

A maci végleg kidőlt(?)

Öt éve, egy másik platformon írtam meg ezt a posztot, de akkor még kérdőjel nélkül.

"Azt hiszem a cím egy kis magyarázatra szorul. Ha azt mondom, hogy a Postabank macijáról van szó, akkor az én korosztályom már egyből érti. Miért választottam ezt a címet? Mert az egykor szárnyaló bank székháza a József Nádor téren és a mellette húzódó árkádsor a belváros egyik szégyenfoltja lett. Az épületet Hild József, a magyar klasszicista építészet egyik meghatározó alakja tervezte. Ha másért nem is, de legalább ezért nagyobb figyelmet érdemelne.


Alig pár száz méterre található innen a Duna-korzó, a Deák tér, a Bazilika. Az év minden napján turisták százai, ezrei sétálnak át ezen az árkádsoron.




Szemetes beugrók, betört kirakatok, graffitik, matricák mindenhol. Lehangoló látvány.



Pedig egykoron nagyon szaladt a szekér. Nyomokban még most is láthatunk utalásokat az egykori bankra. 


A bank, amely közel állt hozzánk szinte berobbant a köztudatba az egészen újszerű reklám hadjáratával. Emlékszem én is nagy Postabank maci rajongó voltam. Aztán jött az arculatváltás. Neonfényben guruló fémgolyók, egészen újszerű látványvilág. Aztán a szenzációs négyes. Nem volt ember az országban, aki ne fújta volna szóról-szóra:

Egyre megy, hogy honnan nézed.
A négy, az egy meg egy meg egy és még egy.
A négy számottevő! A négy az sok!
A négyesre irigyek a hármasok.
Az ám a szám! Sőt, mi több!
A négy, az majdnem öt!
Négy!

Ha jól tudom, a parádés rímsort Geszti Péter hozta össze, a zenét pedig Berkes Gábor tolta alá. Csoda, ha ilyen reklámhadjáratra beindultak az emberek? Szinte mindenkinek volt betétszámlakönyve. Élveztük, hogy könnyen mozgatható a pénz, napi kamatozással még gyarapodik is. Tudom, hogy az okos kártyák, a hitelkártyák, a PayPass korában ezt már csak megmosolyogják a mai fiatalok, de 1990-ben ez maga volt a csoda. Telt az idő, aztán jött a botrány. Az egykor pompázatos épület a bankkal együtt került a süllyesztőbe.



Nem tudom kinek a kezelésében van most az épület és a környéke, de remélem egyszer ezt is felújítják és újra méltó színfoltja lesz majd a belvárosnak. Addig is a szélben kavargó színes falevelek próbálják kissé jobb színben feltüntetni a környéket. 


Az a bizonyos maci. Ugye milyen jó lenne ma is ilyen magas kamatot kapni a megtakarításainkra?


Eddig az eredeti poszt. Hogy miért vettem most elő ezeket a régi fotókat és miért került kérdőjel a cím végére? Múlt hét szerdán írtam egy bejegyzést "Sziromfolyam" címmel, mely kapcsán a Budai Várban jártunk. Hazafelé a busz elhaladt a József Nádor tér mellett és örömmel tapasztaltuk, hogy a teljes területet bekerítették és folynak az építési munkálatok. Ezért gondoltam, hogy feltöltöm ezt a pár fotót 'Ilyen volt" résznek és majd lesz egy "Ilyen lett" része is, ha befejeződtek a munkálatok.

4 megjegyzés:

  1. Régi hangulatot hoztál vissza ezzel a bejegyzéseddel.

    VálaszTörlés
  2. Akkor tekintsünk pozitívan a jövőbe és reméljük, hogy méltó külsőt és belsőt is kap az épület!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pontosan! :)
      Figyelem majd a fejleményeket ha éppen arra járok és jelentkezem majd ha elkészültek.

      Törlés