2017. április 12., szerda

Edelényi Kastélysziget

2015 nyarán egy késő délutáni napon érkeztünk meg Edelénybe. Eredetileg ugyan nem szerepelt kastélylátogatás a terveink között, de ha már ottjártunk adtunk magunknak egy esélyt. Szerencsénk volt, alig negyed óra múlva indult az aznapi utolsó vezetett látogatás.


Megvettük a jegyeket és a rövid várakozás alatt gyorsan készítettem néhány fotót az épületegyüttesről, immáron a kerítésen belül. Az egyik bejárat közelében látható a kis kápolna.



Ezt a pompás barokk kastélyt, a várost átszelő Bódva folyó szigetén Jean-François L'Huillier ezredes, 1716-ban kezdte el építtetni. Sajnos a munkálatok befejezése előtt elhunyt, így az építkezés az özvegye irányításával folytatódott tovább és végül 1730-ban fejeződött be.


Később a Forgách, a Dessewffy majd a Coburg család birtokolta a kastélyt.


Az épületszárnyak középső részén különlegesen díszes kovácsoltvas kapu található.

  
A kastélyt 1910-től kezdődően Ray Dezső tervei szerint átépítették, mely beavatkozások erőteljesen megváltoztatták az eredeti megjelenését. Aztán további változások, olykor műemlékromboló beavatkozások is történtek. Sajnos, oly sok magyar kastélyhoz hasonlóan ennek az épületnek az állapota is folyamatosan romlott. Aztán végre elért ide is a változás szele. A sokáig üresen álló , leromlott állapotú műemlékegyüttest 2001-ben a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága vette kezelésbe. A következő években elvégezték a legszükségesebb állagmegóvó munkálatokat és 2006-ban pedig elkezdődött a teljes felújítás. A munkálatok végén Edelényi Kastélysziget Kulturális és Turisztikai Központ néven nyitotta meg kapuit az érdeklődők előtt. Egy kihelyezett faliképen megtekinthetjük az épületegyüttest madártávlatból is.

 
Gyorsan elszaladt az a pár perc, már indult is a séta az ország hetedik legnagyobb kastélyába.

4 megjegyzés:

  1. Such a great historical building of church. The design in the green eyes is wonderful!
    I enjoyed your beautiful leaves on your face book! Great work! Thank you for the information.
    I will have a blog break for a while. I look forward to visiting you again. Wonderful day to you.

    VálaszTörlés