2017. április 17., hétfő

L'Huillier-Coburg kastély

Időközben még érkeztek látogatók a recepcióra, így egész szép kis csoporttal indult el az aznapi utolsó séta. Biztos voltam benne, hogy hatalmas élmény lesz újralátni az immáron felújított termeket és faliképeket. A séta viszont nem a szokásos módon indult. Beültünk egy moziterembe, ahol minden látogató kapott egy 3D-s szemüveget. Egy húsz perces, kosztümös film megtekintésével ismerhettük meg a kastély belső kialakításának azon korszakát, amikor a most is látható falfestmények megszülettek. 


A kastély fénykora az építtető ezredes unokája, Ludmilla és második férje, Esterházy István gróf nevéhez köthető. A házaspár 1769-ben adott megbízást Lieb Ferenc vándorfestőnek az épület több szobájának kifestésére. A grófnő az egyik terembe a négy évszak ábrázolását kérte.



A többibe vidám jeleneteket, mitológia alakokat, tanító ábrákat és vad csatajeleneteket képzelt el. A festőmester világi falkép festészet remekműveit hozta létre.
Az étkező falait udvarlási jelenetek díszítik, de megcsodálhatjuk itt Vénuszt, a szerelem istennőjét is, hattyúk vontatta hintón.

  
A grófné szobájának a mennyezetéről Pallasz Athéné tekint le ránk.


A szobához egy kis kabinet is tartozik. A mennyezeten a négy kontinens jelképes ábrázolása kapott helyet. Ázsia a tevével, Afrika az elefánttal, Amerika a papagájjal lett ábrázolva. Európa falképe sajnos az idők során megsemmisült.


A vezetőnktől meglehetősen mókás volt hallani, hogy Ferencnek úgy kellett ezeket az állatokat megfestenie, hogy élőben még sosem látta őket. Így csak elmondásokra, leírásokra hagyatkozhatott. Ennek ismeretében - véleményem szerint - egész jól sikerültek a festmények. A díszterem boltozatát nagyon szép vakolatstukkó borítja. A kőből épített kandallókat a Forgách család címere díszíti.



Nagy öröm volt látni, hogy a súlyosan károsodott falak, termek, festmények szinte újjászülettek a felújítási, restaurálási munkálatok során.



Az idegenvezetőnk nagyon sok apró plusz információval tette még érdekesebbé a bejárást. Mit gondoltok, mi célt szolgálnak például ezek az apró aranycsíkok a falakon?


Nos, a beeső napfény erejét hivatott felerősíteni valamint a szobának "aranyló" színtónust kölcsönzött napsütésben.
Az épület keleti szárnyában található a kastélykápolna és az oratórium. Itt is sikerült a kápolna eredeti belsőterét helyreállítani.




A következő terem kiállított tárgyai Forgách Ludmilla grófnő "Csillagkereszt Rendbeli" múltjára emlékeztetik a látogatókat.

   

Az Edelényi Kastélysziget honlapja az alábbiak szerint ír erről:
"A grófnő 1775-ben társadalmi rangja csúcsára ért, amikor Mária Terézia királynő felvette őt a Csillagkereszt Rendbe. Ezt – a rendelkezésünkre álló iratanyag alapján – férje távoli rokonának, a fertődi kastélyt építtető Esterházy „Fényes” Miklós herceg közbenjárásának is köszönhette.
A rendbe csak olyan férjes asszonyokat vagy özvegyeket vettek fel, akik őspróbát tettek, vagyis nyolc apai és négy anyai nemesi őst igazoltak. A tagok jótékonykodásra és a szenvedőkkel való törődésre, illetve a vallás szolgálatára, s leginkább „Jézus Krisztus Szent Keresztjének a tiszteletére” kötelezték el magukat. Valószínűleg a rendben töltött évek hatásának köszönhető, hogy a grófné később Edelényben árvaházat alapított. Ludmilla felavatására a Szent Kereszt fölmagasztalásának ünnepén, 1775. szeptember 14-én került sor a schönbrunni kastély kápolnájában, Mária Terézia királynő jelenlétében, aki egyben a rend fővédnöke is volt."


Nagyon élveztük ezt a látogatást és azt kell mondanom, hogy az elmúlt évek legjobb kastélylátogatási élményét kaptuk Edelényben. Szimpatikus és jó humorú vezetőnk volt. A csoportot egy biztonsági őr kísérte végig és zárta a termeket - hiszen mi voltunk aznap az utolsó csoport. Egy-két helyen kissé elidőztem a fotózással, de ő végig türelmesen és mosolyogva megvárt amíg végeztem. Ezúton is köszönet érte! Tetszett az "egyedi" megközelítés. Például a séta elején a 3D-s bevezetőfilm vagy ahogy megszólítják a mai fiatal "on-line" generációt. Íme Gr. Dessewffy Ferenc Facebook oldala...


... és idővonala.


10 megjegyzés:

  1. Csodás képeket készítettél, és hozzáfűzött információk, történeti áttekintés is szuper!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon köszönöm és örülök ha elnyerte a tetszésedet.

      Törlés
  2. Még 3d-s szemüveg nélkül is élvezet a képeket nézegetni! A falfestmények bámulatosan szépek, átjön a térhatás (mint felénk a Lüftlmalerei esetén), finomak a színek!
    Ilyen aranycsíkokról még nem hallottam, de meggyőző. Kár, hogy a kontinensek közül épp Európa nem látszik már. Vajon milyen állatot ábrázolhattak ott? Farkas? Medve?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök ha tetszett.
      Lehetséges, hogy a felsorolt állatok közül lehetett, de sajnos a kép megsemmisült.

      Törlés
  3. Nagyon jó kis beszámoló és nagyon ötletes Gr. Dessewffy Ferenc facebook oldala. Ha arra járok, mindenképp megnézem ezt a kastélyt :-)

    VálaszTörlés
  4. Adtál nekem is egy programötletet, majd megpróbálom beszorítani.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök ha felkeltette az írás az érdeklődésedet. Kellemes látogatást kívánok.

      Törlés