2017. április 17., hétfő

L'Huillier-Coburg kastély

Időközben még érkeztek látogatók a recepcióra, így egész szép kis csoporttal indult el az aznapi utolsó séta. Biztos voltam benne, hogy hatalmas élmény lesz újralátni az immáron felújított termeket és faliképeket. A séta viszont nem a szokásos módon indult. Beültünk egy moziterembe, ahol minden látogató kapott egy 3D-s szemüveget. Egy húsz perces, kosztümös film megtekintésével ismerhettük meg a kastély belső kialakításának azon korszakát, amikor a most is látható falfestmények megszülettek. 


A kastély fénykora az építtető ezredes unokája, Ludmilla és második férje, Esterházy István gróf nevéhez köthető. A házaspár 1769-ben adott megbízást Lieb Ferenc vándorfestőnek az épület több szobájának kifestésére. A grófnő az egyik terembe a négy évszak ábrázolását kérte.A többibe vidám jeleneteket, mitológia alakokat, tanító ábrákat és vad csatajeleneteket képzelt el. A festőmester világi falkép festészet remekműveit hozta létre.
Az étkező falait udvarlási jelenetek díszítik, de megcsodálhatjuk itt Vénuszt, a szerelem istennőjét is, hattyúk vontatta hintón.

  
A grófné szobájának a mennyezetéről Pallasz Athéné tekint le ránk.


A szobához egy kis kabinet is tartozik. A mennyezeten a négy kontinens jelképes ábrázolása kapott helyet. Ázsia a tevével, Afrika az elefánttal, Amerika a papagájjal lett ábrázolva. Európa falképe sajnos az idők során megsemmisült.


Vezetőnktől meglehetősen mókás volt hallani, hogy Ferencnek úgy kellett ezeket az állatokat megfestenie, hogy élőben még sosem látta őket. Így csak elmondásokra, leírásokra hagyatkozhatott. Ennek ismeretében - véleményem szerint - egész jól sikerültek a festmények. A díszterem boltozatát nagyon szép vakolatstukkó borítja. A kőből épített kandallókat a Forgách család címere díszíti.Nagy öröm volt látni, hogy a súlyosan károsodott falak, termek, festmények szinte újjászülettek a felújítási, restaurálási munkálatok során.Az idegenvezetőnk nagyon sok apró plusz információval tette még érdekesebbé a bejárást. Mit gondoltok, mi célt szolgálnak például ezek az apró aranycsíkok a falakon?


Nos, a beeső napfény erejét hivatott felerősíteni valamint a szobának "aranyló" színtónust kölcsönzött napsütésben.
Az épület keleti szárnyában található a kastélykápolna és az oratórium. Itt is sikerült a kápolna eredeti belsőterét helyreállítani.
A következő terem kiállított tárgyai Forgách Ludmilla grófnő "Csillagkereszt Rendbeli" múltjára emlékeztetik a látogatókat.

   

Az Edelényi Kastélysziget honlapja az alábbiak szerint ír erről:
"A grófnő 1775-ben társadalmi rangja csúcsára ért, amikor Mária Terézia királynő felvette őt a Csillagkereszt Rendbe. Ezt – a rendelkezésünkre álló iratanyag alapján – férje távoli rokonának, a fertődi kastélyt építtető Esterházy „Fényes” Miklós herceg közbenjárásának is köszönhette.
A rendbe csak olyan férjes asszonyokat vagy özvegyeket vettek fel, akik őspróbát tettek, vagyis nyolc apai és négy anyai nemesi őst igazoltak. A tagok jótékonykodásra és a szenvedőkkel való törődésre, illetve a vallás szolgálatára, s leginkább „Jézus Krisztus Szent Keresztjének a tiszteletére” kötelezték el magukat. Valószínűleg a rendben töltött évek hatásának köszönhető, hogy a grófné később Edelényben árvaházat alapított. Ludmilla felavatására a Szent Kereszt fölmagasztalásának ünnepén, 1775. szeptember 14-én került sor a schönbrunni kastély kápolnájában, Mária Terézia királynő jelenlétében, aki egyben a rend fővédnöke is volt."


Nagyon élveztük ezt a látogatást és azt kell mondanom, hogy az elmúlt évek legjobb kastélylátogatási élményét kaptuk Edelényben. Szimpatikus és jó humorú vezetőnk volt. A csoportot egy biztonsági őr kísérte végig és zárta a termeket - hiszen mi voltunk aznap az utolsó csoport. Egy-két helyen kissé elidőztem a fotózással, de ő végig türelmesen és mosolyogva megvárt amíg végeztem. Ezúton is köszönet érte! Tetszett az "egyedi" megközelítés. Például a séta elején a 3D-s bevezetőfilm vagy ahogy megszólítják a mai fiatal "on-line" generációt. Íme Gr. Dessewffy Ferenc Facebook oldala.


És idővonala.


10 megjegyzés:

 1. Csodás képeket készítettél, és hozzáfűzött információk, történeti áttekintés is szuper!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nagyon köszönöm és örülök ha elnyerte a tetszésedet.

   Törlés
 2. Még 3d-s szemüveg nélkül is élvezet a képeket nézegetni! A falfestmények bámulatosan szépek, átjön a térhatás (mint felénk a Lüftlmalerei esetén), finomak a színek!
  Ilyen aranycsíkokról még nem hallottam, de meggyőző. Kár, hogy a kontinensek közül épp Európa nem látszik már. Vajon milyen állatot ábrázolhattak ott? Farkas? Medve?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Örülök ha tetszett.
   Lehetséges, hogy a felsorolt állatok közül lehetett, de sajnos a kép megsemmisült.

   Törlés
 3. Nagyon jó kis beszámoló és nagyon ötletes Gr. Dessewffy Ferenc facebook oldala. Ha arra járok, mindenképp megnézem ezt a kastélyt :-)

  VálaszTörlés
 4. Adtál nekem is egy programötletet, majd megpróbálom beszorítani.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Örülök ha felkeltette az írás az érdeklődésedet. Kellemes látogatást kívánok.

   Törlés