2017. április 29., szombat

Réber Gyűjtemény

Emlékeztek még ezekre a gyerekkönyvekre? Már óvodás vagyok, Már iskolás vagyok, Égigérő fű, Velem mindig történik valami, Ha én felnőtt volnék, A kisfiú meg az oroszlánok vagy éppen a A Négyszögletű Kerek Erdő. Gyerekkori mesék egyszerű, de mégis felejthetetlen illusztrációkkal, melyek Réber László alkotásai.


A Hetedhét Játékmúzeum Székesfehérvár belvárosában, a Hiemer-Font-Caraffa műemlék épületen található. Itt két állandó kiállítás várja az érdeklődőket. Az egyik a Moskovszky Gyűjtemény, melyről korábban már írtam két posztot. A címkék között könnyen megtalálható. A másik pedig a Réber Gyűjtemény. Ezt szeretném most a fotóimmal illetve a múzeum ismertetőjével röviden bemutatni.


"Ki ne emlékezne a gyerekkorából a ragyogó színekben pompázó, nagyravágyó feketerigóra, vagy a Négyszögletű Kerek Erdő híres-neves lakóira? A szövegek mellett felbukkanó egyszerű vonalrajzok egy bölcs, emberszerető művész humorral átitatott és merészen a végletekig leegyszerűsített művei. Réber László (1920-2001), e művek alkotója, elsősorban meseillusztrációi révén vált ismertté. Rajzai olyan neves szerzők munkáit kísérik, mint Lázár Ervin, Janikovszky Éva.


Ugyancsak kimagasló jelentőségűek azok a gyakran ironikus hangvételű grafikái, melyek a felnőtteknek íródott szépirodalmi művekben jelentek meg. Az ő rajzai kíséretében olvashatjuk többek között Örkény István egyperces novelláit, Kurt Vonnegut regényeit, Murhy törvénykönyvét és Gerald Durrell könyveit. Több mint négyszáz könyvhöz készített rajzokat, s munkái tankönyvekben is megjelentek. 


Kevesen tudják róla, hogy nemcsak illusztrációkat, hanem autonóm grafikákat, plasztikákat, valamint három rövid rajzfilmet is készített.


Alkotótevékenységét számtalan szakmai elismeréssel jutalmazták itthon és külföldön egyaránt. Szuggesztív, csak pár vonallal kialakított rajzai a XX. századi magyar grafika műfajának kiemelkedő jelentőségű darabjai, amelyek 2012. tavaszától immár a Hetedhét Játékmúzeum kiállítását gazdagítják."
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése