2017. május 13., szombat

A győri rác templom

Esetenként valamilyen aktualitás vagy hír ad nekem indíttatást egy-egy bejegyzés megírásához. Így történt ez most is. Még a hét elején hallottam a rádióban egy rövid hírt, miszerint idén május 11. és 15. között rendezik meg Győrben az "Öt Templom Fesztivált". A tizenkettedik alkalommal megrendezett programsorozatban koncerteken, előadásokon és vezetett sétákon vehetnek részt az érdeklődők. Mit takar ez az "Öt Templom" kifejezés? Európai szinten is egyedülálló módon, egyetlen utcában, hétszáz méteren belül, egymás után található az öt európai vallás egy-egy temploma, a római katolikus, a görögkatolikus, a református, a zsidó és az evangélikus. A fesztivál elnyerte az Európa a Fesztiválokért, a Fesztiválok Európáért Program (EFFE) elismerését, és használhatja a következő két évben az EFFE logóját, mint kiemelkedő európai fesztivál. A fenti hír kapcsán gondoltam, hogy mutatok pár fotót a görögkatolikus templomról.


Tavaly nyáron jártunk a városban és a templom megtekintése is szerepelt a terveink között. Első nap este elsétáltunk a templomhoz, de az már zárva volt. Másnap felhívtam telefonon Polgári László parókust, aki nagyon készséges volt és délutánra meg is beszéltük a látogatási időpontot. Érkezésünk után elmondta röviden a templom történetét, majd következett a fotózás.


A győri vár törököktől való visszafoglalása után engedélyezték a menekülő rácok letelepedését a külvárosban. Az 1700-as években ezen a területen apró, paraszt-barokk stílusú házak álltak, melyekben főként kereskedéssel és áruszállítással foglalkozó rácok laktak. 1703-ban egy, a maihoz hasonló templom állt, melynek helyére 1727-ben a győri szerb ortodox közösség emelte a különböző stílusjegyeket hordozó, Szerb ortodox templomot, mely fallal körbevett és támpillérekkel erősített. Tornya hagymasisakos.


A templomkertben régi sírkövek láthatók.





A hatalmas, masszív faajtó, a veretes kilincsek, az arasznyi hosszúságú kulcs mind-mind a régi időket idézik.


A következő posztban részletesebben bemutatom majd a csodás belsőt.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése