2017. augusztus 23., szerda

Fertőszéplak

A faluhoz közeledve már messziről látható a hely egyik meghatározó látnivalója, a Mindenszentek római katolikus templom. Ikertornyaival a falu közepén lévő dombtetőn áll és szinte a település minden pontjáról látható. Alapkövét 1728-ban Széchenyi György tette le. Két tornya 1735-ben készült el, órát mindkettőre a bécsújhelyi Kőnig József szerelt fel.
A templomtól nem messze található a Falumúzeum, ahol öt, régi megmaradt ház lett szépen felújítva, átalakítva. A szép, egységes, fűrészfogas beépítésű utcasor a Kisalföld népi építészetének remeke. Itt a falu és a környék régi lakóinak korábbi használati és berendezési tárgyait, ruháit, láthatjuk és megismerhetjük régi szokásaikat, életmódjukat, munkájukat.Sok rég elfelejtett tárgyat láthattunk itt újból amiket még mi is használtunk gyerekkorunkban. Ilyen volt például a régi osztályteremben kiállított olvasókönyv vagy úttörő egyenruha. 


Az étkezéssel sem lesz gond. A falu végén található a "Polgármester étterem és vendégház"


Teli pocakkal aztán jöhet a következő látnivaló, a Vasúti lámpamúzeum. Ha erre jársz javaslom ne hagyd ki! Több mint 250 lámpát láthatsz itt a világ szinte minden pontjáról melyek mindegyikét Haragovics József gyűjtötte, cserélte, restaurálta, sőt van amelyiket Ő maga épített meg külföldről kapott tervrajzok alapján. Külön meg kell említenem azt, hogy szinte meseszerűen tud beszélni minden lámpa történetéről (mindezt korabeli vasúti egyenruhában!), hogy hogyan került hozzá, hol, hogyan és mire használták.


A faluban a múzeum mellett megtekinthető még a Széchenyi-kastély (sajnos nagyon rossz állapotban van) és a Kálvária. 
Végezetül meg kell említenem, hogy a szállásunk kertje igazi kis madárparadicsom volt - legnagyobb örömömre!6 megjegyzés:

 1. Most adtál egy kirándulási ötletet.

  VálaszTörlés
 2. Épp a hétvégén jártunk a közelben és már akkor kedves emlékek idéződtek fel bennem. Kedves, önzetlen emberek, takaros kis utcák. A lámpamúzeumról viszont még nem hallottam. A vendéglő nagyon különleges, nekem picit mediterrán hangulatú. Gratuláció a festőnek!
  Köszönöm az emlékek megerősítését! :-)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Örülök ha tetszett és csak megerősíteni tudom a hozzászólásodat :)

   Törlés
 3. awwww...enjoyed the visit (loved the birds, always)

  VálaszTörlés