2017. november 22., szerda

Dózsa pannó

Az előző bejegyzésből két elemet szeretnék a következőkben kiemelni és bővebben bemutatni. Ahogy korábban említettem az M3-as metróvonal műalkotásokban rendkívül gazdag. Azt hiszem a kiállító művészek sorából az egyik leghíresebb Szász Endre. A mester alkotása a Dózsa című kerámiakompozíció a Dózsa György úti metrómegállóban.


A két 10,5 x 2 méteres pannó (jelentése: táblakép), 1984-ben készült el és azóta díszítette a metróállomás két peronfalát. 


Úgy tudni, hogy a mester a felső szinten szerette volna kiállítani, stabil falakon, hogy a járművek által keltett erős és folyamatos rezonancia ne károsítsa a képeket. Az illetékesek viszont a peronszinthez ragaszkodtak, ahol aztán az idő, a rezgés és nem utolsó sorban a vandalizmus megtette a hatását, beigazolódott Szász aggodalma.


A hollóházi porcelánlapokból készült alkotás Dózsát ábrázolja, kezében egy fáklyával áll szemben az elnyomókkal. További érdekesség, hogy a fáklya nyelén egy ötágú csillag is látható.


Teltek az évek. A képek repedeztek és sokat változott a magyar politika irányvonala is. A sérülések kapcsán, 1993-ban vetődött fel a teljes kompozíció eltávolításának az ötlete. Persze a háttérben egy kis politikai ok is meghúzódott, nevezetesen az imént említett csillag. Zavaró volt ez a jelkép a megváltozott politikai viszonyok között.


Akkor még élt Szász Endre. Nem ellenezte a mű eltávolítását, viszont kérte annak szakszerű raktározását. Végül a leszerelés elmaradt és napjainkig ékesíti/ékesítette az állomás falait - már ami megmaradt belőle. Az évek során többen és többször próbálták megmenteni a képeket, de ennek ellenére sajnos borzasztóan rossz állapotban van. A fenti, fáklyás kép jobb alsó sarkában volt eredetileg Szász szignója, s mint látható azt is kitörték és eltulajdonították.


Úgy tűnik, hogy a metróvonal északi részének a rekonstrukciója megmenti az alkotásokat a teljes pusztulástól. A felújításra nyitott honlapon az alábbi információt olvastam a pannókról: "Az állomás peronszintjén lévő porcelán alkotás elemeit kímélő módon elbontják és a tulajdonos által megjelölt helyre szállítják. Az eredeti műről reprodukció készül, amely a felújítás után megtekinthető lesz az állomáson." 

2 megjegyzés:

  1. Great! Very powerful art and those angles are admirable. I like that.
    Have a good day!

    VálaszTörlés