2017. december 7., csütörtök

Régen és most - Ferdinánd híd

Az előző bejegyzésből egy régi Klösz fotót direkt kihagytam. Pedig talán ez az egyik legismertebb korabeli képe, jómagam is nagyon kedvelem. Ha választanom kellene öt fotót a fennmaradt 4000 Klösz képből ez biztosan köztük lenne. 


A fotón a Ferdinánd híd felhajtójának mellvédje látható a díszkúttal, 1874-ben. 1846-ban az Osztrák Államvasút Társaság vágányai miatt megszűnt a kapcsolat Terézváros és Lipótváros között, ezért a főváros egy híd megépítésére kötelezte a társaságot. A 290 méter hosszú szerkezet 1846-ban készült el. A Forteplan fotóarchívum oldalán találtam a hídról egy korabeli fotót.


De térjünk most vissza a poszt fő témájához. A híd építésekor, 1873-ban a Podmaniczky utcai felhajtóívek mellvédjének aljába egy díszkutat is emeltek. A nőalakos alkotás egy francia szobrász, Michel-Louis Victor Mercier műve. Az elmúlt majd 150 évben a híd és a női szobor is többször felújításra került. Azonban sajnos mindig vannak olyanok, akik nem értékelik a szépet, a rendezett, élhető környezetet. Pár évvel ezelőtt ez a szobor is a rongálók célkeresztjébe került. A megrongált fejrészt ugyan pótolták, de véleményem szerint ez inkább csak rontott a látványon. 2013-ban készítettem róla a következő fotókat.




Nagyon ritkán járok a környéken. Idén ősszel arrafelé volt dolgom és őszinte örömmel konstatáltam, hogy a szobor és a díszkút környéke megújult. Pár nappal később vissza is mentem, de már fényképezőgéppel a kezemben.


A központban immáron egy valóban dekoratív nőalak áll.




A köztéri virágkosarak vidám színeit látva szinte el is felejtettem, hogy már javában ősz van.


A tér jobb oldalán egy MOL Bubi közösségi kerékpárállomás került kialakításra. Véleményem szerint ez egy kicsit ront az összképen - főleg úgy, hogy kissé távolabb is lett volna rá alkalmas hely - no, de ez legyen a legnagyobb baj...


Bízom benne, hogy sokáig megőrizhetjük majd ezt a rendezett állapotot.

4 megjegyzés: