2017. december 28., csütörtök

Sikertelen zsezselesen

Egyéb családi dolgok miatt ebben az évben a madaras dolgok egy kicsit háttérbe szorultak. Nem voltam madarászni, kihagytam a szokásos őszi alcsúti odútakarítást, az élőhelykezeléseket, valamint eddig az összes MME előadást is a második félévben. Az utolsó évzáró előadásra december 13-án került sor, melyre végül sikerült elmennem. "Budapest madárvilága 2017-ben" címmel Bajor Zoli tartott egy rendkívül érdekes másfél órás prezentációt. Ahogy az minden évben lenni szokott, az előadás egy kis játékkal kezdődött. "Félresikerült" madárfotókról kell felismerni egy-egy madárfajt. A helyes meghatározás után aztán jön egy "sikeres" madárfotó, igazolásképpen. Az idei kollekcióba bekerült egy zsezse is. Zoli kiegészítésképpen elmondta, hogy a fotó pár napja készült, egy 25 példányos csapatról, Gubacsipusztán. Az eddigi megfigyelések alapján úgy tíz évente jelenik meg hazánkban ez a faj inváziós csapatokban. Így akik még nem találkoztak ezzel a kis madárral (ide tartozom én is) azoknak most kell próbálkozniuk. 


Tegnap szabadságon voltam és gondoltam adok magamnak egy esélyt. Szinte tavaszias időjárásban indultam el. Tömegközlekedéssel elég hosszú volt az út, hiszen átutaztam az egész várost Újpesttől Pesterzsébetig, majd onnan gyalogosan tovább. Az érkezést követően, távcsővel a nyakban, fényképezőgéppel a kézben kezdődhetett is a madarászás. Három órán át barangoltam a területen, de zsezsét legnagyobb sajnálatomra egyet sem láttam. A jó idő ellenére elég szegényes volt a szárnyas felhozatal. Szarkák, mezei verebek, két zöldike és egy - a patak "ártere" felett - magasan vitorlázó egerészölyv. Időnként egy zöld küllő jellegzetes rikoltása törte meg a csendet. Volt viszont egy másik csapatokban mozgó madárfaj a területen. Úgy 40-50 darab fenyőrigó röppent fáról-fára. 


Természetesen hozzám képest mindig a patak túlsó partján szálltak le egy-egy fára. Így jobb híján róluk készült néhány távoli fotó, dokumentálásra.





Délután kettő óra után aztán elkezdődött a felhősödés, egyre szürkébb és sötétebb lett minden, így hazaindultam. Sajnáltam, hogy nem jártam sikerrel, de legalább megpróbáltam. A mai napon aztán láttam a birding.hu-n, hogy aznap is fotóztak zsezsét a területen csak valamivel északabbra az általam bejárt résztől...

6 megjegyzés:

  1. Cheers from Tampa. Wishing you a great ending for 2017.

    VálaszTörlés
  2. A madarak szépen nézik a kék égen. Kívánok neked egy csodálatos 2018-at és sok madarat "elkapni" a kamerával.

    VálaszTörlés
  3. Oh my! Seeing the birds soaring into the blue sky makes my heart also feel soaring.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. I'm glad if you like birds. Thanks for your lovely comment.

      Törlés