2018. január 1., hétfő

Évbúcsúztató a Merzsén - 2017

Elérkezett 2017 utolsó napja. Tavaly -10 fokos fagyos, jeges reggelre ébredtem, idén pedig szakadó esőre. Szerencsére legalább az előrejelzett ónos eső elkerülte most a várost. Délelőttre ismét egy kis évbúcsúztató találkozót beszéltünk meg a Merzsén a madarász barátokkal. A fényképezőgép, a távcső és a meleg tea mellé egy sajtos, szezám- és köménymagos rudacskákat tartalmazó doboz került a hátizsákba. A feleségem és a nagyobbik lányom sütötte még előző este és természetesen mind elfogyott. Ezúton is köszönet érte! No de ne fussunk ennyire előre a történésekkel. Időben indultam, hogy elérjem a 08.50-kor induló vonatot a Keletiből. Az utcán alig volt mozgás, gondolom mindenki rákészült az előtte álló hosszú Szilveszter estére. A szerelvény menetrend szerint futott be Rákoskert állomásra. 


Azt rögtön láttuk, hogy idén egy igazi sárdagasztós évzáró buli lesz a Merzsén. Öröm az ürömben, hogy az érkezésünkre éppen elállt az eső. Az ágakon mindenfelé vízcseppek kerekedtek, mint ezernyi gyöngyszem. A földúton tócsákkal és sikamlós sárral küzdöttünk. Az útszéli csipkebogyó bokor most is meghajlott a termés súlya alatt, de a bogyók kemények és ízetlenek voltak. A madáretetőhöz vezető kis ösvény mentén is mélyen meghajlott a sástenger a leesett víz súlya alatt.


Hatalmas gólyaléptekkel próbáltunk bejutni a tisztásra, de a nadrágszárak így is gyorsan átvizesedtek.


Kihelyeztük a sok finomságot a madaraknak. Az etetőbe több kiló mag, A tartóba margarin, az ágakra pedig cinkegolyók, diólabdák, félbevágott almák kerültek. 


Az etető mellett egy kis téli fülőke gombacsoportosulás vitt színt a környezet szürkeségébe.


A környező ágakon már gyülekeztek is a kis szárnyasok. Nem zavartuk őket tovább, elindultunk a toronyhoz. A les tövében kialakított pihenőhelyen pillanatok alatt megtelt az asztal a sok-sok hozott finomsággal.


Az évbúcsúztató mellett B.Zolit is felköszöntöttük, aki a napokban lesz 50 éves. Ezúton is szívből gratulálok neki! Akik ismerik, azok tudják, hogy Zoli és a Merzse neve elválaszthatatlanul összeforrt az elmúlt évtizedekben. 

  
A rend kedvéért kitekintettünk a mocsárra is, de a részlegesen befagyott vízfelszínen nem láttunk madármozgást.



Szokták volt mondani, hogy jó társaságban röpül az idő, ez most is megerősítést nyert. Elfogyott a sok finomság, elbúcsúztattuk a 2017-es esztendőt. Összetakarítottunk a területen, majd összeálltunk a szokásos csoportképhez is. Idén nem tudtunk kit megkérni a fotózásra, így végül két fotó is készült. Az elsőt Bajor Zoli exponálta, a másodikat pedig jómagam (helycserével).



Boldog Új Esztendőt kívánok minden kedves olvasómnak! 

10 megjegyzés:

  1. A rossz idő ellenére úgy látom, hogy egy nagyon jóhangulatú kirándulás jött össze! A megtöltött madáretető látványa.....
    BÚÉK!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Valóban az volt, nem ronthatta el a rossz idő :)
      Köszönöm és én is nagyon Boldog Új Esztendőt kívánok!

      Törlés
  2. Dicséretes, hogy ilyen hasznosan búcsúztatjátok az évet minden évben. Sok szép fotót 2018-ra is :-)

    VálaszTörlés
  3. You have been a great photographer and will be!!
    I hope 2018 brings you and your family a lot of happiness!

    VálaszTörlés