2018. február 28., szerda

A természet ajándéka

A már oly sokszor említett időhiány miatt sajnos a madárfajlistám is nagyon lassan bővül. Az elmúlt években számos madárkülönlegességről maradtam le. Hogy csak néhányat említsek, a balatonföldvári fehércsőrű búvárról, a budatétényi fakó keselyűkről, a balatonfüredi vörhenyes fecskéről. A jelenleg Kardoskút közelében vendégeskedő rövidcsőrű lúd becserkészésére sem látok túl sok esélyt. Azért természetesen vannak sikeres megfigyeléseim is. Ilyen volt például a hajnalmadár becserkészése a Rókahegyen vagy a csigaforgató Apajon.  Az elmúlt év decemberében zsezséket láttak Gubacsipusztán, mely szintén hiányzott még a listámról. Ahogy arról korábban már írtam, egyszer sikerült kimennem a területre, de több órás keresés után sem találtam rá a madarakra. Már-már úgy voltam vele, hogy ez a kismadár is az elszalasztott fajok listáját gyarapítja majd. Ám januárban az egyik madarásztárs bejegyzést tett a birding.hu-n, miszerint zsezséket látott az Óbudai Gázgyárnál!


A téli időszakban, a szigeten kihelyezett etetőim feltöltésére mindig szakítok időt. Azon a hétvégén a magos zsák mellé bekerült a hátizsákba a fényképezőgép is.


Miután végeztem az etetőknél, elindultam a hídon át a túloldalra Óbudára. Pára gomolygott a folyó felett, a távolban alig kivehetően látszott az Országház és a Budai Vár sejtelmes sziluettje. Meglehetősen magas volt a vízállás, az Óbudai-sziget homokfövenye is víz alatt állt.

  


Bő fél óra alatt értem el a Gázgyár területét. Figyelmesen bejártam a területet, de sikertelenül. Következtek a Graphisoft Park környékén lévő kis utcák, ahol aztán az egyik kertben, egy etetőn megláttam végre a keresett zsezsét. Nem is egyet, hanem egyből hatot!


Sőt ennél jóval többen voltak, mert a környező fákról is folyamatosan hallatszott a hangjuk, "zse-zse-zse". Hát sikerült végre! A környezet közel sem volt ideális. Egy etető és az ágas-bogas kert adta a hátteret, de én ennek a lehetőségnek is nagyon örültem.



A sűrű ágas részen borzasztóan nehéz volt fotózni ezt az izgága kis madarat. Ha esetleg sikerült befognom a keresőbe, akkor rendszerint csak a háttollazatát mutatta felém.


Végül csak ezt az egy fotót sikerült összehoznom róla, faágon ülve és más szögből nézve.


Januárban van a születésnapom és egy új megfigyelt madárfajt kaptam ajándékba a természettől. Hazafelé megörökítettem még néhány távolban ringatózó kontyos récét a Dunán.


Egy hasznos és eredményes napot tudhattam magam mögött.

(180120)

8 megjegyzés:

  1. Nagyon szép születésnapi ajándék! Olyan jó volt nézegetni a képeket!
    Boldog születésnapot utólag is!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon örültem a találkozásnak, valóban ajándéknak éreztem :)
      Örülök ha tetszettek a fotók és köszönöm szépen a jókívánságot!

      Törlés
  2. Kedves születésnapi ajándékot kellett, de be kell vallanom. Séta volt, és elégedett volt az eredményeivel. Az első fotó is gyönyörű a köd ellenére. Üdvözlettel.

    VálaszTörlés
  3. Wonderful photos of those birds as always. Also I like the foggy scene very much!

    VálaszTörlés