2018. március 28., szerda

A Lorettói kápolna

A győri Karmelita templom egy igazi meglepetést tartogat az oda betérők számára. A gyóntatófolyosóról nyíló ajtón belépve egy teljesen más stílusú beltér tárul a szemünk elé. Pillanatok alatt évszázadokat repülünk vissza az időben, ez egy kápolna a templomban.


A lorettói Szent Ház - Szűz Mária názáreti háza - híres zarándokhely. A legenda szerint az angyalok 1294-ben emelték a levegőbe és menekítették át Lorettóba a szaracénok elől. A ház ma egy hatalmas bazilika közepén látható és látogatható. Mint minden legendának, ennek is van némi valóságalapja. Tudományosan alátámasztható, hogy Niceforo Angeli fejedelem hozatta át Názáretből a Boldogságos Szűz házának néhány kődarabját. Az eredetet a kövek szemcseszerkezete és megmunkálási módja is igazolta.

   
A karmeliták - míg a szaracénok el nem űzték őket a Szentföldről - különös tiszteletben részesítették a názáreti Szent Házat. Miután elhagyták a Szentföldet, templomaikhoz kapcsolva igyekeztek elkészíteni a Szent Ház mását - így történt ez Győrött is. Az új kolostor építésekor az építész Athanasius testvér a lorettói kápolnát is beillesztette a tervekbe. Arra törekedett, hogy méretileg és berendezésileg is hasonlítson az eredetire.


Ez a kápolna 1718-ban készült el és alá egy kriptát is építettek. A felszentelést 1718. március 22-én Pechmann Hermann biduanai választott püspök celebrálta. Rómában készült el Mária lorettói szobrának a mása, melyet az ősképhez is hozzáérintettek.

Mi először délután voltunk bent a kápolnában. Sokan betértek egy kis elmélkedésre, imádkozásra, majd mentek is tovább. Nem akartam a fotózással, állvány mozgatással zavarni az embereket, így másnap kora délelőtt ismét visszatértünk. Szerencsére volt egy rövid időszak amikor csak mi ketten maradtunk a kápolnában, ekkor sikerült néhány fotót készítenem a beltérről.

4 megjegyzés:

 1. Mennyi kincset rejteget kicsi országunk!
  Örülök, hogy visszatértél és megajándékoztál az élménnyel minket is!
  Áldott ünnepeket!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Örülök ha tetszett. Én is véletlenül szereztem róla tudomást, pedig olyan szép. Több figyelmet érdemelne.
   Évente kétszer van ilyen nagyobb lélegzetű, határidős munkám. Akkor arra kell koncentrálnom :)
   Köszönöm szépen és én is áldott ünnepeket kívánok!

   Törlés
 2. Nagyon szeretem a kápolna belsejét. Nagyon elbűvölt a második és a harmadik fotó. Üdvözlet.

  VálaszTörlés