2018. március 10., szombat

Széchényi Patika - Győr

Úgy gondolom, hogy érdemes alkalmanként egészségesen, recept nélkül is betérni egy-egy érdekesebb patikába. Győr belvárosában sétálva mi is beléptünk a Széchényi Patika ajtaján. Elképesztően szép barokk freskós, stukkós mennyezetben gyönyörködhettünk.


Bizonyára többeknek feltűnik majd az ékezettel írt "Széchényi" a poszt címében. Sőt az épület bejárata felett is ékezetes név látható. 


Először akkor tisztázzuk ezt a dolgot. Természetesen nem helyesírási hibáról van szó. A patika nem a "legnagyobb magyarról" kapta a nevét, hanem Széchényi György győri püspökről. Az ő adományai tették lehetővé, hogy ilyen díszes lett a beltér.


A patikát 1654-ben a jezsuiták alapították a Bencés Rendházban, amely az 1700-as évek elejéig működött. Győr város alapításának 700 éves jubileumára felújították és múzeummá alakították a patikát.



A központi mennyezeti freskó vallásos témájú, Mária dicsőítését és mennybemenetelét ábrázolja. Körülötte négy további gyógynövényes freskót láthatunk - „Řosa Mistica” (titkos értelmű rózsa), „Olivia Speciosa” (díszes olajfa), „Myrha Electa” (válogatott mirha) és „Lilium inter spinas” (liliom a tövisek között).


A vitrinekben régi patikaedények és egyéb orvostörténeti tárgyak sorakoznak.





Különös érték az eredeti bútorzatból megmaradt rokokó stílusú, koronás mór által tartott két szekrény.


A stukkók a négy évszakot ábrázolják. A tavaszt virágkosárral, a nyarat búzakalásszal, az őszt szőlőfürtös kosárral, a telet pedig tűz mellett melegedő gyermekkel jelenítette meg az alkotó.



A gyógyszertár ottjártunkkor is működött, jöttek-mentek az emberek, de a patikusok nagyon kedvesek voltak. Nyugodtan fotózhattam, sőt félre is álltak ha éppen nem volt gyógyszerkiváltás.

8 megjegyzés: