2018. május 25., péntek

Kövek és lámpások

Pár napja, a szikrázó májusi nyárban nyeregbe pattantam és eltekertem Szentendrére. Erről a délutánról szól most ez a bejegyzés, a menet közben készült fotókkal illusztrálva. Most is a jól bevált "vadregényes" útvonalat választottam. Át az összekötő hídon a budai oldalra, majd tovább a zsúfolt Római-parton. Itt készült az első fotó, a Hotel Aquamarina Szálloda és Rendezvényhajóról.


Lassan magam mögött hagytam a telt házas vendéglőket, büféket. Nemcsak a parton hanem a Dunán is nagy volt a forgalom. Sok-sok embert vonzott ki a vízre a remek idő. Csónakok, kenuk, kajakok, motorcsónakok tucatjai szántották a Duna vízét.



A hosszú gátszakaszon sokan sétáltak, kocogtak, a virágba borult partrész pedig ideális környezetet nyújtott egy kis tavaszi napozáshoz.



Elértem a kedvenc szakaszomat, hatalmas ártéri fák árnyékában tekertem tovább. Egy rövid időre megálltam az egyik famatuzsálemnél, mindig megcsodálom ezt a "laokoóni" gyökérzetet.


A szokatlanul meleg tavasz megtette a hatását. Pillanatok alatt tucatnyi szúnyog landolt a karomon és a lábamon, így a fotózás után azonnal tekertem is tovább.
Szentendre. A képzőművészet, a kreativitás, a szabadtéri installációk egyik magyarországi központja. Szinte mindig meglep valami újdonsággal és ez így történt most is. Nézzétek csak! A gát hatalmas kövei különböző színekben pompáztak.

  
2017-ben a város egy pályázatot hirdetett "Üzenj a mosolyoddal" címmel. Az egyik győztes pályázó Ficzere Kyru (Krisztina) volt a fotón látható kőfestési tervvel. Munkája nyomán majd egészen a szentendrei révig színes, festett kövek díszítik majd a Duna-korzót.


Kicsit barangoltam a kis utcákban, meglátogattam a jól ismert helyeket.


A Főteret és a környező kis utcákat most egy lámpás installáció díszíti. Nagyon látványos lehet az esti fényjáték, de ez alkalommal nem vártam meg a sötétedést.



Mire hazaértem kellemesen elfáradtam. A szúnyogtámadástól eltekintve igazán remek kis délután volt.

6 megjegyzés:

  1. Long time no see!
    Finally I came back home.
    Beautiful landscape and it is interesting to see the colored rocks.
    Happy day to you!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Welcome in the blogworld again :)
      Thanks for your kind comment.

      Törlés
  2. Nagyon szép túraútvonalad volt! Az a fa valami csoda!
    Az én szemem nagyon bántják azok a színes kövek! Remélem, hogy nem csúfítják tovább vele a korzót! Nagyon meglepett, hogy ez a győztes pályázat része (A zsűriről megvan a véleményem)! Ez nekem nem mosolyt hozott az arcomra.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én úgy olvastam, hogy folytatni fogják egészen a révig. Az "Üzenj a mosolyoddal" pályázat célja az volt, hogy az emberek szelfi fotókat készítsenek az adott helyszíneken, melyek segítségével aztán még többen megismerhetik Szentendrét. Határon innen és határon túl..

      Törlés