2018. június 17., vasárnap

A fülemülék völgye - Szanticska

Sokszor hallottam a jelzőt, miszerint Szanticska Magyarország legkisebb faluja. Hogy jelenleg annak számít-e, azt nem tudom. Volt idő amikor biztosan az volt és most is közel lehet a képzeletbeli dobogó valamelyik fokához.
A Cserehát egyik eldugott, kis völgyében található, ahová az Abaúj felőli oldalról egyetlen út vezet le - stílszerűen a Völgy utca. A zsákfaluban két tucat régi lakóházat és két templomot talál az ide érkező vándor.


Biztos ismeritek a "Másfélmillió lépés Magyarországon" című sorozatot az Országos Kéktúráról. Rockenbauer Pál kis csapata 1979-ben áthaladt ezen a kis falun is. Egy idős párral készített rövid interjúból megtudhattuk, hogy akkor még 28 főből állt a falu lakossága. Amikor én az előző bejegyzésben említett riportfilmet láttam, akkor már sajnos hét főre csökkent a létszám. Azóta már azok az öregek sincsenek köztünk. Úgy néz ki, hogy a mentőprogram végül elérte a hatását, és a falu ismét szépülni kezdett. Ebben bizony elévülhetetlen szerepe van Pál Istvánnak, aki anno felkarolta ezt a pusztuló települést.
Úgy vélem a házak többsége hétvégi háznak lett felújítva, így hét közben szinte mindig hallható a csend, melyet csupán a völgy névadó madarai verik fel olykor-olykor, akik valamiért rendkívüli módon kedvelik ezt a területet.
Az öregek, az 1979-es filmben már előre láthatták a jövőt. Arra a kérdésre, hogy mi lesz a faluban a sok üres házzal, azt a válaszolták, hogy jönnek majd a városiak és itt fognak nyaralni. A régi lakosok közül az utolsó férfi, Urbán Józsi bácsi anno erről egy frappáns véleményt is mondott: "Az az igazi szanticskai lakos aki ott van télen és lapátolja a havat, a többi csak gyütt-ment". 


A község nevét először 1317-ben említik meg a történelmi iratok. Később a Gagyi család birtokaként volt nyilvántartva. A település neve Szent Istvánra utal. A korábban itt élő tótok ugyanis így becézték az államalapító "szentecskét". A falu búcsúnapja mind a mai napig Szent István király ünnepe.

  
Íme néhány szanticskai részletfotó. Szándékosan elkerültem a teljes utca- és házképeket, hogy maradjon még egy kis meglepetés a következő bejegyzésre is.

Pár perces sétával érhetjük el a falu határában emelt kilátót.


Ha innen átnézünk a falu felett a szemben lévő magas hegyekre, akkor láthatjuk a tűként magasodó Martonyi TV tornyot.

6 megjegyzés: