2018. június 17., vasárnap

A fülemülék völgye - Szanticska

Sokszor hallottam a jelzőt, miszerint Szanticska Magyarország legkisebb faluja. Hogy jelenleg annak számít-e, azt nem tudom. Volt idő amikor biztosan az volt és most is közel lehet a képzeletbeli dobogó valamelyik fokához.




A Cserehát egyik eldugott, kis völgyében található, ahová az Abaúj felőli oldalról egyetlen út vezet le - stílszerűen a Völgy utca. A zsákfaluban két tucat régi lakóházat és két templomot talál az ide érkező vándor.


Biztos ismeritek a "Másfélmillió lépés Magyarországon" című sorozatot az Országos Kéktúráról. Rockenbauer Pál kis csapata 1979-ben áthaladt ezen a kis falun is. Egy idős párral készített rövid interjúból megtudhattuk, hogy akkor még 28 főből állt a falu lakossága. Amikor én az előző bejegyzésben említett riportfilmet láttam, akkor már sajnos hét főre csökkent a létszám. Azóta már azok az öregek sincsenek köztünk. Úgy néz ki, hogy a mentőprogram végül elérte a hatását, és a falu ismét szépülni kezdett. Ebben bizony elévülhetetlen szerepe van Pál Istvánnak, aki anno felkarolta ezt a pusztuló települést.




Úgy vélem a házak többsége hétvégi háznak lett felújítva, így hét közben szinte mindig hallható a csend, melyet csupán a völgy névadó madarai verik fel olykor-olykor, akik valamiért rendkívüli módon kedvelik ezt a területet.
Az öregek, az 1979-es filmben már előre láthatták a jövőt. Arra a kérdésre, hogy mi lesz a faluban a sok üres házzal, azt a válaszolták, hogy jönnek majd a városiak és itt fognak nyaralni. A régi lakosok közül az utolsó férfi, Urbán Józsi bácsi anno erről egy frappáns véleményt is mondott: "Az az igazi szanticskai lakos aki ott van télen és lapátolja a havat, a többi csak gyütt-ment". 


A község nevét először 1317-ben említik meg a történelmi iratok. Később a Gagyi család birtokaként volt nyilvántartva. A település neve Szent Istvánra utal. A korábban itt élő tótok ugyanis így becézték az államalapító "szentecskét". A falu búcsúnapja mind a mai napig Szent István király ünnepe.

  
Íme néhány szanticskai részletfotó. Szándékosan elkerültem a teljes utca- és házképeket, hogy maradjon még egy kis meglepetés a következő bejegyzésre is.









Pár perces sétával érhetjük el a falu határában emelt kilátót.


Ha innen átnézünk a falu felett a szemben lévő magas hegyekre, akkor láthatjuk a tűként magasodó Martonyi TV tornyot.

8 megjegyzés:


  1. Lovely country shots. Wonderful place to visit.

    VálaszTörlés
  2. You have posted such charming photos on the small village!
    Enjoy your day.

    VálaszTörlés
  3. Válaszok
    1. Ezzel nem vagy egyedül. Ahogy írtam nekem is egy régi nagy szerelem :)

      Törlés
  4. Ha már kihalt az egykor oly kedves, szelíd kis falu, inkább enyészett volna el teljesen, semmint ez a mai állapot, aszfaltúttal, felszólító táblával, műnépiességgel, hamis pátosszal, kopjafákkal, ájtatos csendőrködéssel, gyüttment telepesekkel. Igazi újmagyar giccs lett belőle, látványpékség.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sok éve már, hogy a faluban jártunk. Sajnálom ha ilyen irányt vett a falu megmentése.

      Törlés