2018. június 29., péntek

Szanticskai templomok

Egy templombelső bemutatásával kezdtem a falut bemutató sorozatot, így hát szóljon az utolsó rész is a templomokról. Szanticska kiváló példa arra, hogy őseinknek milyen nagy támaszt nyújtott a hit a mindennapi élet során. Ahogy korábban már említettem a település alig két tucat lakóházból áll, melyek mellett egy görögkatolikus és egy római katolikus templomot megtekinthetnek az érdeklődők.


Elsőként lássuk a kis görög kápolnát. Természetesen itt nagyon egyszerű belsőt kell elképzelnünk, hiszen egy kis közösség templomáról beszélünk. De pont az egyszerűsége miatt megkapó.


Az oltár felett jól látható a lakkozott fából készült jellegzetes görög kereszt. Sajnos a falak mentén látszott, hogy pusztul ez az épület is, omladozik a vakolat. A ide betérők két oldalt elhelyezett kis padon foglalhatnak helyet. A templom mellett bal oldalt áll a kis harangláb, amely mindmáig Szanticska jelképe. 


A templom jobb oldalán áll egy régi kőkereszt. Az idő nyoma ezen is meglátszik, mely egyfajta patinát kölcsönöz neki.



Nem messze innen áll a római katolikus templom. Már messziről látszott, hogy valami történt itt az legutolsó látogatásunk óta. A külső homlokzat és a tető is megújult.


A külső ajtón belépve egyből láttuk, hogy bizony belül is változások történtek. Felújítás és festés történt a belső térben is. Egy bezárt cirádás rács miatt csak az előtérből láthattuk a templombelsőt.


Anno az első részben bemutatott, a helyiek által kézzel festett faliképek "hívtak meg minket" Szanticskára. Hihetetlenül szép és megkapó volt. Mostanra ezek a képek eltűntek, egyszínű tiszta fehérségben mutatta meg magát a felújított beltér.


A templom ablakai viszont megmaradtak színesnek. Nagyon szép, festett üvegek - talán már mondanom sem kell, hogy ezek is Szent Istvánt idézik.

2 megjegyzés: