2018. július 14., szombat

Közelebbről

A városnéző séták alatt nagyon szeretek elmélyedni a részletekben. Nem volt ez másképpen Győrben sem. Most a részletfotókból hoztam egy válogatást. Elsőként egy fotó a Mária-oszlopról. Kolonich Lipót győri püspök emeltette Buda 1686. évi visszafoglalásának emlékére.


A környező kis utcákban megannyi hangulatos, kis üzlet és műhely várja a látogatókat.



Az előző bejegyzésben már említettem, hogy milyen sok, szép cégért láttam itt kifüggesztve az üzletek bejárat fölött. Az Aranyhajó cégér talán az egyik legismertebb.


Az aranyozott fémből készült cégér a csillogásával már messziről felhívta magára a figyelmet az erős napsütésben. Eredetileg egy gyarmati és fűszeráru-kereskedésként működő házon volt kifüggesztve. Első írásos említése 1847-ből való, alkotója ismeretlen. A most látható cégér egy másolat, 1939-ben került a mai helyére.
A felújított házak mellett, kevésbé jó állapotú épületeket is találhatunk a kis utcákban. Itt köszön igazán vissza a patinás múlt.

  
Vastuskós ház. Milyen érdekes elnevezés, nem igaz?

  
A XVII. században épült házban először városbírók laktak. 1833-ban vette meg az épületet Zittritsch Mátyás, aki fűszerüzletet nyitott a ház földszintjén. Cégérnek (de jó ezt ilyen sokszor leírni) egy vaslemezekkel borított, kovácsszegekkel televert fatörzset (vastuskót) állított a ház sarkához a bécsi "Stock im Eisen" mintájára.
Mindeközben pár utcával odébb, a 365 kilogrammos Jedlik-csobogó kitartóan fröcskölte a hideg vizet a nagy melegben.


Vessünk egy újabb pillantást a Frigyláda-emlékműre is.


Két lebegő angyal emeli magasba a ládát, melyen díszfénykoszorúban ül az Agnus Dei, a Krisztust jelképező bárány.


Már nem kellett keresnem a Vaskakast. A kakas-jelkép több száz éves. Azután emelték, hogy a török 1594-ben elfoglalta Győr várát. Úgy mondták, hogy a magyarok csak akkor tudják majd visszafoglalni a várat, ha a kakas megszólal és alatta a félhold megtelik.
A sok régi dolog után zárjuk a posztot egy modern kori részletfotóval, amely a Győri Nemzeti Színház épületéről készült.


1978-ban épült és Kisfaludy Károly néven avatták fel, majd 1992-ben vette fel a jelenleg is használt nevét az intézmény.

6 megjegyzés:

  1. Enjoyed. A lot of art mixed with common things.

    VálaszTörlés
  2. Szeretek nézni a különböző részleteket, és nagyon szeretem őket. Üdvözlettel.

    VálaszTörlés
  3. Preciosas imágenes... feliz verano... un saludo desde Murcia.

    VálaszTörlés