2018. augusztus 28., kedd

Főapátsági Gyógynövénykert

A következő célpontunk az Arborétum, azon belül pedig a Főapátsági Gyógynövénykert volt. Eddig ezt a területet is csak téli álomba szenderülve láttam, így kíváncsian vártam, hogy megismerhessem új, nyár végi arcát.


A kolostor bejáratával szemben, egy míves kapun keresztül léptünk be a kert teraszára. Egy masszív kőtömb tetején, az apátság épületegyüttesének kicsinyített mása mellett megnézhetjük még néhány nagyváros irányát és távolságát Pannonhalmától.


A teraszról egy lépcső vezet le a 40 holdas arborétumba.


A lépcsőfokok után egy szelíden kanyargó és ereszkedő ösvényen értünk le a völgybe.


Rajtunk kívül csak két kertész szorgoskodott a távolban az elvirágzott levendulasorok között.


A Szent Márton hegy keleti oldalán található, összesen 1.650 m2 alapterületű bemutató kert parcelláiban a bencés gyógyászati hagyományok legfontosabb gyógynövényei kerültek telepítésre. Dr. Köck Oszkár kezdeményezésére. A közel 30 parcellában többségében a Kárpát-medencében honos termesztett és vadon termő fajok találhatók. Az itt megtermelt gyógynövények a Főapátság gyógynövény manufaktúrájában és teázójában kerülnek felhasználásra, míg a különféle fűszernövények az éttermük kínálatát teszi különlegessé.



Levendula, kakukkfű, borsmenta, orvosi zsálya, citromfű, rozmaring, fodormenta, cickafark, borsfű, tárkony, római kamilla, édeskömény, izsóp, varádics, orbáncfű, margitvirág, kasvirág, lestyán, évelő borsfű, szurokfű, benedekfű, gyapjas gyűszűvirág, muskotályzsálya, bazsalikom, majoránna, mustár, sáfrányos szeklice, körömvirág, borágó, koriander. Számomra bizony volt ismeretlen növénynév ebben a listában. 

  
Remek időnk volt, nagyon jót sétáltunk a hatalmas fakoronák hűse alatt. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése