2018. október 1., hétfő

Császta szőlőhegyi Kálvária

Az Edelényi Hegyek Közössége megalakulása óta ápolja a keresztény hagyományokat. E törekvésnek megfelelően az évek során egy nagyon szép, szakrális központi hely került kialakításra a szőlőhegyen. 


Először a harangtorony épült fel társadalmi összefogással. A harangja viszont jóval idősebb a toronynál. Id. Grőber József 1867-ben öntette ezt a harangot a császtai birtokra. E kis harang száz esztendő elmúltával az edelényi Jézus szíve plébánia templomtornyába került. 2004 októberében a Hegyközség helyezte vissza az új toronyba.


A harangtorony lett a Hegyközség jelképe, központi helyen szerepel az edelényi szőlőhegyek monográfiáján. 
2007-ben közösségi összefogásban elindult a Császta szőlőhegyi Kálvária megépítése, melynek eredményeképpen először a Golgota készült el. Még abban az évben fel is avatták, a II. Császtai Búcsún.



2008-ban elkészültek a stációk is. Ezzel lett teljes a Császta szőlőhegyi Kálvária, melyet Seregélyi István nyugalmazott egri érsek szentelt fel.




Később felállították a felvidéki kaput és kialakításra került egy színpad is. 


2018 júliusában immáron a XIII. Császtai Búcsút tartották meg a szőlőhegyen.

4 megjegyzés:

  1. Nagyon hangulatos környék, sosem jártam még ott, ideje lesz egyszer útba ejteni... Jó kedvcsináló bejegyzés!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök ha tetszett, mindenféleképpen javaslom ezt a régiót is kirándulásra. A címkéknél esetleg kattints ezekre - Rudabánya, Szanticska, Irota, Lázbérc stb. Ezek mind abban a vonzáskörzetben vannak.

      Törlés