2018. november 12., hétfő

Séta a Dóm téren

A dóm megtekintése után körbesétáltunk a hatalmas téren. Szerencsénk volt, mert pont aznap kezdték el felépíteni a Bortér 2018 rendezvény pavilonsorait. Így nekünk még éppen sikerült megörökítünk a dómot és a nyílt teret.



A Turisztikai hivatalban kapott Szeged / Látnivalók kiadványban az alábbi információkat tudtuk meg a Dóm térről. "A velencei Szent Márk tér méretével egyezően 12.000 m2 nagyságú és Észak-Európa elegáns, letisztult stílusát hordozó épületek által határolt tér. 1928-30 között, Rerrich Béla tervei alapján épült fel. Keleti és déli oldalán egyetemi intézetek, míg nyugati felén a püspöki palota és a hittudományi főiskola található."


"Árkádjai alatt a Nemzeti Emlékcsarnok több mint száz szobra emlékeztet a magyar történelem, a tudomány, a művészet kimagasló egyéniségeire."







"Legelőször 1931-ben rendezték meg a dóm előtt a Szegedi Szabadtéri Játékokat. Az első, vallási témájú előadás óta eltelt évtizedekben a színházi produkciók sokasága szórakoztatta a közönséget az ország legnagyobb "csillagfényes teátrumában"."

  
Kellemes és egyben nagyon hasznos volt végigjárni az árkádokat. Megnéztük az összes szobrot, elolvastuk a táblákat, felfrissítettük a tudásunkat. Gyorsan eltelt az idő, negyed egy lett...
"A Szabadtéri Játékok alkalmával szólalt meg először Csúry Ferenc órásmester különleges alkotása 1936-ban."


"A dóm főkapujával szemben álló épület felső szintjén látható zenélő óra a középkori egyetemek szimbóluma. Naponta kétszer, 12.15 és 17.45 órakor megjeleníti az iskolaévet lezáró ballagást. Ekkor az óralap előtt az egyetemi vezetők és a ballagó diákok alakjai járnak körbe. A figurákat Kulai József faragta hársfából, modelljei neves magyar személyiségek, többek között Klebelsberg Kunó, Dugonics András, Mikes Kelemen, Petőfi Sándor és Vedres István voltak. A jelenetet a "Ballag már a vén diák..." kezdetű diákének melódiája kíséri. Az óra emellett minden egész órakor a +Szeged hírös város" nóta dallamát játssza szignálként."   
A Dóm teret elhagyva még vissza-visszanéztünk a hatalmas templomra.


Egy parkoló robogó tükrében viszont máris feltűnt egy másik, jóval kisebb templom tornya. Pontosan odatartottunk...

4 megjegyzés: