2018. november 20., kedd

Szegedi utcakép

Folytassuk a belvárosi sétát Szeged utcáin. A Móra Ferenc Múzeum előtt két hatalmas óriás állt őrszemet.


Ottjártunkkor lehetett megtekinteni a múzeumban az "Évmilliók urai" című kiállítást.


Mozgó és hangot adó robot dinoszaurusz testek, életnagyságú csontváz rekonstrukciók valamint eredeti dinoszaurusz fosszíliák várták az érdeklődőket.




A Klauzál téren ismert kiállítási paravánok tűntek fel. A Facebookon követem Máté Bencét, a munkásságát és pár hónapja ott már láttam, hogy egy új mozgó, szabadtéri kiállítás tervein dolgozik.   


A nagy fotó mellett egy adott témakörhöz tartozó fotógyűjteményt is megtekinthettünk. A képek alatt néhány érdekes technikai információval. Hol és mennyi idő alatt készültek el a fotók. Valamint egy szám amely az adott projekt alatt készült összes fotók számát mutatta meg. Bizony akadt jó néhány 12-13.000 darabos sorozat is!


Így könnyen kiszámolható, hogy egy ilyen fal létrehozásához kb. 100.000 fotóból kellett válogatnia Bencének. Lenyűgöző, nemde? Valamikor október végén, november elején hallottam a rádióban, hogy már több mint százezren látták ezeket a fotóparavánokat!
A tér túloldalán látható a Millenniumi díszkút, amely Szent István királyunk megkoronázásának ezredik évfordulóján, 2000-ben került felállításra. Az oroszlán a király címerállata volt.


Nem messze innen, az egyik utcasarkon, egy különleges, angol romantikus stílusú épület hívja fel magára a figyelmet. Ez a Fekete ház.


Az 1857-ben épült ház korábbi sötétszürke-feketés vakolatáról kapta a nevét. Túlélte a nagy árvízi pusztítást és városképi jelentősége miatt ma már műemléki védettséget élvez.
A magasban egyre komorabb felhők gyülekeztek. A drámai színtónusok remek hátteret adtak a Szegedi Tudományegyetem épületének.


Az intézmény főbejáratának lépcsőjén Szent-Györgyi Albert (1893-1986) Nobel-díjas tudós emlékszobra látható, melyet 2013-ban születésének 120. évfordulójára állítottak fel.


Ekkor kezdett el szakadni az eső. A szomszédos nagyáruház földszinti cukrászdájában vártuk ki a zápor végét. Összességében szerencsénk volt az időjárással, mert a másfél hét alatt ez volt az egyetlen esős napunk.


Amilyen hamar jött, olyan hamar távozott is a vihar. A Reök-palotánál már ismét hét ágra sütött a nap. 


Magyar Ede harmincéves korában, 1907-ben építette meg a magyaros szecesszió példaértékű alkotását. Az építtető Munkácsy Mihály unokaöccse, Reök Iván vízépítőmérnök volt. Ezért is lett a víz az épület meghatározó díszmotívuma. 

2 megjegyzés:

  1. Reök palota nagy kedvencem. Csak néztem hogy került sárkány a fotóra, aztán megértettem.

    VálaszTörlés