2018. december 22., szombat

A gyulai Almásy-kastély

A városi séta után nézzünk meg közelebbről egy-két nevezetes gyulai látnivalót. Mi kombinált belépőjegyet vettünk, mellyel négy kiemelt nevezetességet nézhettünk meg két nap alatt, kedvezőbb áron. Ezek közé tartozott az Almásy-kastély valamint a toronykilátó.


Nagyon tetszett, hogy a termekben lépten-nyomon beköszönt a XXI.század is. Nevezetesen az interaktív technika, mely segítségével könnyed és könnyen érthető módon kaptuk meg az ismertetőket, tudnivalókat. A következő fotókat is e technikának, a digitális bemutatónak köszönhetem. Ugyanis az erős ellenfényben én nem tudtam saját fotót készíteni a kastélyról nappal. 




A kastélyban az egykor itt lakott főurak, valamint az őket kiszolgáló személyzet mindennapjait  és használati tárgyaikat ismerhetjük meg közelebbről. Többek között megcsodálhatjuk az úri ruhákat, a bútorokat, a hangszereket vagy éppen a díszes terítékeket. Köszönet a feleségemnek a beltérben készült mobilfotókért.




Hadd írjak most néhány mondatot a kastély történetéről, mely kezdete a török hódoltság megszűnése utáni időszakra datálható. III. Károly akkor adományozta a területet Harruckern János Györgynek. Ő építette meg a kastély első épületét. A kastély barokk tömbjét később fia Harruckern Ferenc alakította ki. Joggal tehetjük fel a kérdést, hogy honnan jön akkor az Almásy név. Nos, ehhez még tovább kell követnünk a családfát. Harruckern Ferenc unokája, Wenckheim Ferenc idejében igazi fénykorát élte a kastély. A régi nemesi família, a zsadányi és törökszentmiklósi Almásy család Wenckheim Stefánia Mária grófnő és gróf Almásy Kálmán házassága révén került kapcsolatba a kastéllyal. Később olyan nagy nevek is megfordultak e falak között mint Erkel Ferenc és Munkácsy Mihály.


A II. világháború után államosították a kastélyt. Az 1960-as években került kialakításra a termálfürdő a kastélypark egy részén. Az 1990-es években aztán fokozatosan kiürítették az épületet. Némi "vegetáció" után döntöttek a felújításáról, mely eredményeként 2016. márciusától látogatható az Almásy-kastély Látogatóközpont.
A kiállítás megtekintése után felmentünk még a toronykilátóba is. A 13,5 méter magasan lévő kilátóteraszról gyönyörű panoráma nyílik többek között Gyula középkori téglavárára is. Egy itt készült fotóval zárnám most ezt a posztot.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése