2018. december 15., szombat

Gyula a történelmi fürdőváros

Késő délután érkeztünk meg Gyulára, az egyik legszebb és legélhetőbb dél-alföldi kisvárosba. A Park Hotelben foglaltunk szállást, az elkövetkezendő nyolc napban ez volt a "bázisunk". 


Elsőként egy kis utcakép kollekciót állítottam össze a város nevezetességeiről, érdekes látnivalóiról. A Várkertben látható az 1848-49-es honvédtiszti emlékhely, mely a szabadságharc 140. évfordulója alkalmából készült. Máté István szobrászművész alkotása.


Az emlékhely az aradi vértanúknak, valamint az 1849. augusztus 23-án a Gyulai vár mellett lefegyverzett 1300 honvédtisztnek állít emléket.



A gyönyörű gyulai utcaképről a rengeteg virág és szökőkút mellett több mint száz szobor és műalkotás is gondoskodik. Az egyik kedvencem Andaházy László - Anamorfózis oszlopa lett.


A furcsa cím mögött egy világhírű műalkotás modern feldolgozása húzódik meg. A vízszintes járdafelület torzított mozaikja Dürer - Ádám és Éváját ábrázolja.

  
A torzított kép a fordított csonka kúp rozsdamentes fémtükör felületén válik élvezhető képpé.


Az Élővíz-csatorna egy mesterséges csatorna Gyula, Békéscsaba és Békés között, bár jelentős részen az egykori Fehér-Kőrös holtágában halad.


Közvetlenül a szállásunk mellett terült el Gyula legnagyobb (3,7ha) kiterjedésű zöld területe, a Csigakert. Természetvédelmi terület.


A nevét nem a kedves kis állatokról kapta, hanem a területen létrehozott mesterséges kilátódombról csigaalakban lefutó sétányról. Ugyan még csak szeptember elején jártunk, de az elhúzódó szárazság miatt már vastag, megsárgult avarszőnyeg borította a területet bizonyos részeit.
A kikövezett járda évszázados famatuzsálemek között kanyargott. Egy korábban kidőlt vagy kivágott óriás gyökere ott feküdt a járda mellett.

  
Egy alkalommal megszámoltam az évgyűrűit, már amennyire lehetséges volt a repedésektől, kitörésektől. 154 gyűrű lett a vége, igazán szép kort élt.


Aztán ott voltak az esti séták a kivilágított belvárosban. Gyönyörű és nagyon hangulatos volt, nem véletlenül választottam egy esti fotót a poszt index képévé.


Hogy csak néhányat mutassak. Az Almásy-kastély...


A vár a végvári vitéz lovasszobrával...


Vagy éppen a Millenniumi Világóra, mely megvilágított és mozgó üveggömbjéről földünk összes időzónája leolvasható.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése