2018. december 4., kedd

Lombkoronák között

Most pedig akkor vissza a Dél-Alföldre. Három nap után köszöntünk el Szegedtől. Gyulán volt lefoglalva a következő szállásunk, melyet szokás szerint csak délután foglalhattunk el. Így erre a napra terveztük be egy makói nevezetesség megtekintését. A gyér forgalomnak köszönhetően hamar megérkeztünk a kis alföldi városba, a GPS segítségével pedig gyorsan megtaláltuk a Lombkorona sétányt is.


A feleségem talált rá a létesítmény honlapjára, még az utazásunk tervezésekor. Különleges dolognak tűnt, így nem volt kérdés, hogy élőben is látnunk kell. Egy tanösvény a fák lombkoronája között. Itt új szemszögből és testközelből ismerheti meg a látogató a Maros ártéri környezetét és élővilágát. 


Az információs pavilon zárva volt, egy család pedig éppen végzett a sétával így teljesen magunkra maradtunk.A kifüggesztett információs tábla szerint ingyenes a belépés, kezdődhetett is a 193 méter hosszú séta. Ötletes, hogy a hagyományos pallón kívül egyes részeken különböző kalandparki elemek és ügyességi játékok közül is választhatunk. Például sétálhatunk hálóban, drótkötélen vagy éppen libegő korongokon, mindezt persze védőháló biztosítás mellett.A kilátópontokon kihelyezett információs táblák a helyi állat- és növényvilágot mutatták be. A sétány leglátványosabb eleme kétségkívül a Hagymaterasz, mely kupolája a világhírű makói vöröshagymát formázza meg.Egy kis nyiladékon keresztül csak innen látható az ártéri fák mögött folyó Marost.


Innen továbbhaladva felmentünk a kilátótoronyba, mely a sétány legmagasabb pontja. Remek a kilátás. A felső szintről egy zárt csúszdán meglehetősen gyorsan lehet lejutni a talajszintre. Az óriáscsúszda csak felügyelettel használható és egy menet 200 forintba kerül. Azt hiszem már az alábbi fotók is magukért beszélnek, de azért leírom, hogy a hossza 61,1 méter és ezzel a Kárpát-medence leghosszabb szárazföldi csúszdája.


Végezetül néhány technikai adat és jó tanács. 
Makó önkormányzata még 2012-ben kezdte el fejleszteni a Maros-partot. Első ütemben a kalandparkot valamint a sólya- és a canopypályát alakították ki, majd ezeket követte második ütemben a Lombkorona sétány, mely Magyarország második ilyen létesítményeként, 2013 májusában került átadásra. 
A tanösvény madárvonulási területen, kb. 8-10 méter magasan fut. 18 darab eltérő magasságú, pörgetett technológiával készült vasbeton oszlop tartja. A Hagymaterasz magassága 10 méter, míg a kilátóba 80 lépcsőfok leküzdésével, 20 méter magasra jutunk fel. A betonoszlopok és a fémszerkezet ellenére a kilátó kilengése 16 centiméter. A lépcsők és a kilátóterasz rácsszerkezetűek, a lábunk alatt látszanak a fák és a bokrok. Erre érdemes figyelniük azoknak akik erre érzékenyek!


Mi szeptemberben jártunk ott, így már nem kellemetlenkedtek a szúnyogok, de gondolom nyáron a folyó és az ártéri erdő közelsége miatt erre érdemes fokozottan felkészülni.
Nem tudom, hogy eredetileg hogy nézett ki a terület, de véleményem szerint túl szélesre sikeredett a jelenlegi irtás. Ezért a madarak és egyéb érdekességek megfigyeléséhez én távcsövet vagy egy jó teleobjektívet javaslok.
A séta végén még leballagtunk a Maros partjára, hiszen onnan fentről oly keveset láttunk csak belőle.

4 megjegyzés: