2019. január 20., vasárnap

Gyulavári Kastély

Egy kis kitérő után folytatom a dél-alföldi kirándulásunk leírását. Gyula rendkívül jól kiépített kerékpárút hálózattal büszkélkedhet. A szállodában pedig kedvező feltételekkel tudtunk kerékpárt bérelni. Éltünk is a lehetőséggel, egy hét alatt kétszer is nyeregbe pattantunk. Első alkalommal Gyulaváriba tekertünk el. Elhagyva a városhatárt továbbra is kerékpárúton haladhattunk. Lassan elértük a Fehér-Kőrösön átívelő hidat. A túlparton pedig már ott volt Gyulavári.


Tekertünk tovább a telepelülés központja felé, ahol a kastélyt szerettük volna megnézni. Az épületegyüttes története valamikor a XVIII. században kezdődött. A volt tulajdonosok nevei között megtalálhatók az Andrássy és Almásy grófi dinasztiák családtagjai is. A 14 szobás kastély stílusa nehezen meghatározható, engem inkább egy nagy, régi kúriaépületre emlékeztetett.


A termekben különböző kiállítások várják a látogatókat. Íme az első, az Erkel-terem. Nevezhetnénk a Himnuszok termének is. Itt ugyanis a 27 európai uniós tagállam, valamint maga az Unió közös himnuszát hallgathatjuk meg, valamint elolvashatjuk a keletkezésének a történetét, megnézhetjük a kottáját. Nagyon érdekes volt itt megismerni és meghallgatni a kevésbé ismert himnuszokat. Hallottátok már például a máltai himnuszt (ének nélkül)? Számomra az volt az egyik legnagyobb felfedezés.


Kohán-terem
Dél-alföldi és arad megyei alkotók műveit nézhetjük meg ebben a teremben. Köztük két jeles helyi festő, Koszta Rozália és Kohán György alkotásait is.


Népművészeti bemutatótermek
Itt a Dél-Alföldön élő népek, nemzetiségek életét, szokásait és népművészetét ismerhetjük meg.




Az újonnan kialakított természetismereti kiállítás újszerű, interaktív elemekkel várja a látogatókat. Megismerhetünk sok érdekes gombafajtát. 


Érdekes dolgokat tudhatunk meg a vadállatok városi élőhelyeiről, a növények világáról. 


Külön foglalkoztató termekben, interaktív szemléltető rendszerek segítségével tudhatunk meg többet az állatok intelligenciájáról. Rögtön az érkezéskor kaptunk egy-egy táblagépet is, melyek használatával 3D-ben életre keltek a különböző állatok.


Jó kis kiállítás volt! Remek példa arra, hogy szerényebb kerettel gazdálkodva is lehet érdekes bemutatót összeállítani. 
A visszaúton megálltunk még egy kicsit a híd tövében a Fehér-Kőrös partján.




1 megjegyzés: