2019. január 29., kedd

Kastély az erdőben, erdő a kastélyban

A blog 300. posztjában újból nyeregbe pattanunk. Azon a szeptemberi reggelen remek idő ígérkezett egy egész napos biciklis kiránduláshoz, így elindultunk Gyuláról Póstelekre. A tíz kilométeres táv biztonságosan letekerhető. Szinte végig kerékpárúton vagy szervizúton haladtunk, csak rövid ideig érintettünk egy kis forgalmú közutat. Gyorsan fogytak a kilométerek, hamarosan a Pósteleki Szabadidőparkba vezető út árnyas fái alatt tekertünk tovább. Elhaladtunk a vadaspark mellett, de akkor még nem álltunk meg nézelődni. Az aznapi fő célpontunk ugyanis a Wenckheim-Széchenyi kastély volt, amely Békés megye egyik legfiatalabb és egyben talán legromosabb kastélya.


Nem ismertük a kastély tájolását és a délelőtti fényviszonyokat. Azért igyekeztünk, hogy lehetőség szerint még napfényben lássuk és fotózhassuk az épület megmaradt homlokzatát.

 
Szinte az utolsó pillanatban érkeztünk. Talán tíz percünk maradt a fotózásra, aztán a napsugarak szép lassan átkúsztak az oldalfalakra.

 
"Kastély az erdőben, erdő a kastélyban". Nem véletlenül választottam ezt a gondolatot a bejegyzés címeként. Egy különös és szomorú világba csöppentünk. A hajdan szebb napokat látott falak által határolt teret, a kastély termeit már szinte teljesen visszafoglalta a természet.

 
Mutatok még pár fotót az elvadult beltérről. 

 
"Békés megye egyik legfiatalabb kastélya, 1906 és 1909 között épült neobarokk stílusban Siedek Viktor bécsi építész tervei alapján. A pósteleki birtokot és a 15 hektáros park közepére épült kastélyt a szabadkígyósi Wenckheim Frigyes és neje, gróf Wenckheim Krisztina adta nászajándékként Kriszta lányuknak és vejüknek, gróf Széchenyi Antalnak. A kastély felépüléséig, 1909-ig az örökösök a borossebesi Wenckheim birtokon éltek, ott született a négy gyermek is: Antoniette, llona, Ferenc és Károly. A család, Krisztina és Antal gyermekeikkel 1909-ben költöztek a pósteleki kastélyba." Itt egy picit most megszakítom a tanösvény ismertetőjének idézését. Gondoljatok csak bele, 1909-ben! Azaz alig 110 év alatt került ilyen elszomorító állapotba egy vadonatúj, pompázatos főúri kastély.

 
"A 72 helyiséges, 3 szintes épület, villany- és gázvilágítással, vízvezetékkel volt ellátva. Az alagsorban 30 helyiség, benne személyzeti lakások, raktárak, mosókonyha, fürdőszoba, WC valamint a mindenkori udvaros lakosztálya volt látható. A magasföldszinten a család lakott. A család szobái - 28 helyiség és 3 fürdő - különböző színű, Bécsből és Párizsból hozott feszített plüss tapétával voltak beborítva - barna, rózsaszín, zöld, dohány stb. - ugyanilyen színűek voltak a szobák kis kandallói is. A közösségi helyiségeket - társalgó, vadász szoba, könyvtár - a faljáratokban vezetett meleg levegő befúvásával fűtötték."

 
"A főbejárat a szalonba vezetett, ahol mindkét oldalon márvány kandalló volt és ahonnan lépcső vezetett az emeletre. Az első emeleti részben a vendégszobák voltak kialakítva - 18 lakóhelyiség - köztük a felső világítású hall. Az összes lakóhelyiség parkettával, vakpadlóval borított volt. A kastély homlokzatán legfelül még ma is látható a Wenckheim és Széchenyi címer helye, melyet a II. világháború után vertek le. Az épület előtt másfél hektáros francia- vagy más néven barokk kert húzódott, középen kelyhes szökőkúttal, a hátsó bejárat előtt szintén barokkos megoldású rész volt kialakítva. A hátsó kert mögötti, szomorúfüzekkel körülvett halastó - melyben 13 halfaj volt található - csónakázásra is szolgált."

 
"A kastélytól nem messze még ma is látható másfél méter mély bukszus övezte fürdőmedence biztosította a szabadtéri fürdőzés lehetőségét, visszaemlékezések szerint 3 fakabin volt a szélén. Mivel Krisztina grófnő szerette a rózsákat, 1933-ban 600 fajtából 40000 rózsatövet ültettek a kastély főleg délkeleti részén."

 
"A kastélyhoz tartozott a főszámadó lakása (a mai Mókus csárda), a mögötte lévő istálló, valamint a cselédség részére kialakított 7 hosszú épület, ahol külön lakás volt biztosítva a kertész, a varrónő és az erdész családjainak számára is. A birtok egyebek között rendelkezett egy kis templommal, iskolával, orvosi lakással, gőzmalommal, lekvárgyárral és több gazdasági épülettel is. Az uradalomban lóvontatású gazdasági kisvasutat is kiépítettek, amely a kastély északi szélén Gerla felől Gyula felé haladt a hátsó főbejárat előtt és a majorokat kötötte össze."






A kiírások szerint pár éve felújították a parkot, de számunkra kissé gazdátlannak és bizonyos részeken egészen elhanyagoltnak tűnt. Itt van például egy pihenőpad, közvetlenül  a sétány mellett.

 
Késő délutánig sétáltunk a parkban, majd lassan indulnunk kellett vissza Gyulára. Rövid időre még megálltunk a vadasparknál. Egy kisebb dámszarvas csapat élt a kerítések mögött. Gyönyörűek voltak, de számunkra ő volt az abszolút kedvenc.


Összességében egy remek napot tudhattunk magunk mögött. Jó volt tekerni a friss levegőn, sétálni a hatalmas fák lombjai alatt, perecet ropogtatni az erdei büfé teraszán. Békakoncertet hallhatni a tó partján, nézni a dámszarvasokat vagy megsimogatni a park háziállatait. Csak hát a kastély állapota...

14 megjegyzés:

  1. Ó, de szomorú látvány! Nem is tudok mit mondani rá, nem találok szavakat! Összeszorult torokkal nézegettem a fotókat. Csodálatos birtok lehetett, és lehetne még mindig, ha......

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jelenleg valóban elszomorító a kastély állapota. Fénykorában elképesztően gyönyörű volt! Szeretném a figyelmedbe ajánlani a Holdgyöngy által bemásolt linket, melyen több korabeli fotót is találsz az eredeti állapotokról.

      Törlés
    2. Köszönöm szépen, megnézem.

      Törlés
  2. S miért pusztult el, alapból szétbombázták vagy később? Örültem, vártam hogy írj róla, ilyenkor mindig megszakad a szívem, s ráadásul mennyi épület stb. volt a személyzetnek is.

    VálaszTörlés
  3. Érdekelt, utánanéztem: https://www.wenckheim.hu/postelek.htm
    E résztől ír a pusztulásáról: 1944 őszén, amikor a grófi család elhagyta a kastélyt, a termeit a környékbeli lakosok kifosztották, fel is gyújtották, és három helyiség jórészt kiégett. 1945 augusztusától indult a kastély folyamatos széthordása. 1947-ben a gyulai Gyógypedagógiai Leánynevelő intézet külső telephelyként a kastélyba történő elhelyezéséről intézkedtek, de a tervek nem valósultak meg, a kastély továbbra is a lakosság szabad prédájaként pusztult."
    Tudod, ez nekem azért döbbenet, mert jártam a betléri kastélyban, ott a tiszttartó (remélem jól emlékszem a megnevezésére) vigyázott az elhagyott kastélyra, minden úgy maradt ahogy hagyták. Annyira érthetetlen volt számomra, sokat kutattam utána, ilyen is történt? Az ember e kastély szétcincáláshoz hasonló példákkal(?) találkozott inkább.

    VálaszTörlés
  4. Még ez is érdekes kiegészítés lehet: https://elherdaltorokseg.blog.hu/2018/01/30/szechenyi_wenckheim_kastely_postelek

    Szóval a barbár pusztítást azt nem tudom megérteni, sehogy sem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen a hozzászólásokat, a nyomozást és a kiegészítést. Akkor és ott bennem is felmerült a kérdés, hogy juthatott ilyen elszomorító állapotba az épület. A kihelyezett ismertetőn erről nem volt információ, gondoltam később majd rákeresek. A posztot késő este írtam és sajnos ez elmaradt.
      Köszönöm, hogy utánanéztél és kiegészítetted a történetet. A bemásolt linken látható korabeli fotók fantasztikusak!

      Törlés
    2. Engem érdekelnek ezek a "pusztulások", s fájnak. Nagyanyám falujában két kastély volt, figyelhettem a sorsukat, talán innen van.

      Törlés
    3. Engem is végtelenül elszomorítanak a rongálások. Azt kellene végre mindenkinek megértenie, hogy a már meglévő ép, értékes és szép dolgok egy közös örökség részei és a mi felelősségünk, hogy ezeket a következő generációk is láthassák.

      Törlés
  5. Szomorú látni, hogy az Ön leírása szerint a gyönyörű vár erdősült. A fotók ezt nagyszerűen mutatják. Üdvözlet.

    VálaszTörlés
  6. Fully agree with all others who have commented here about the sad state of this once beautiful castle. Hope sooner or later this castle will regain its original glory!
    Thanks for sharing this and I wish you a wonderful week ahead.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Thanks Rajiv. It would be really nice but honestly I cannot see too more chance for the renewability. As you see it is already in very bad conditions but in the other hand "never say that never"!
      Have a great day

      Törlés