2019. január 25., péntek

Szent Miklós katedrális - Gyula

A Miklósvárosi templomra "véletlenül" találtam rá. Még Makón, Bíró István parókustól megtudtam, hogy Gyulán nincs görögkatolikus templom, így az igazat megvallva nem is nagyon néztem utána a többi gyulai templomnak. Egy vár környéki séta után tartottunk vissza a szállásunkra, amikor is elhaladtunk a templom közelében. 


Mivel a bejárati ajtó nyitva volt, ezért gondoltam gyorsan bekukkantok. Közelebb érve, a bejárat fölötti kis táblát látván már sejtettem valamit...



A bent látottak alapján pedig azonnal bizonyosságot is nyert a sejtésem. Egy ortodox templomra bukkantam!


Gyorsan visszaléptem és szóltam a feleségemnek, hogy jöjjön be ő is. Az őszi nyárnak köszönhetően napfényben fürdött a hatalmas ikonosztázion és a teljes beltér. Közel a bejárathoz egy kordon volt kihúzva, mely mögött egy fiatalember takarított éppen. Csak a porszívó hangja törte meg a templom csendjét. Először innen próbáltam néhány fotót készíteni.



Aztán a porszívó elhallgatott, a fiatalember végzett a takarítással. Elpakolt majd odalépett hozzánk és mosolyogva megkérdezte segíthet-e valamiben, van-e kérdésünk a templommal kapcsolatban. Természetesen volt. Pár perc alatt kiderült róla, hogy a püspökség titkári teendőit látja el, rólunk pedig az, hogy érdeklődünk a görögkeleti templomok iránt. És ahogy az ilyenkor már lenni szokott, most is egy jó órás beszélgetés kerekedett a találkozásból. Látva az érdeklődésünket egy rövid időre beléphettem a kordon mögötti területre is. Ezúton is köszönet érte!


A Szent Miklós katedrális az ország egyetlen román ortodox műemléki temploma. Gyula román anyanyelvű, görögkeleti vallású lakossága építtette 1802-1812 között. A templom elkészültében nagy szerepet játszott a román származású Nicoresti család.



Az 1700-as évek végéről származó ikonosztázát a neves szerb ikonfestő, Arsa Teodorovits készítette. Az ikonosztázion alsó sorának képei Krisztust, Máriát, Szent Miklóst és Szent Jánost ábrázolják. A legfelső sorban pedig a 12 apostol látható. Mindegyik ikont egy fából faragott, arannyal bevont rózsamotívum díszít. A mennyezeti freskó 1928-ban készült el.


A templomot 1928-ban Predmerszky Béla budapesti festő restaurálta. Ekkor került néhány újabb freskó az oldalfalakra.


A katedrális 1999 óta püspöki székhely ahol kolostori rendtartás szerinti istentiszteleteket tartanak.

4 megjegyzés:

  1. This is a nice cathedral! Very peaceful😊. May God bless you.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szeretem az ortodox egyház belsejét. Nagyon szép. Üdvözlettel.

    VálaszTörlés