2019. február 10., vasárnap

Erkel Ferenc Emlékház

Himnusz, Bánk Bán, Hunyadi László, hogy csak Erkel leghíresebb szerzeményeit említsem. Egy gyulai városnézés csak akkor lesz teljes ha már jártunk a "Zene Házában" is. Erkel Ferenc, későbbi zeneszerző, karmester, zongoraművész és sakkmester, 1810-ben látta meg a napvilágot ebben a házban.


Szülővárosa mindig büszke volt Erkel Ferencre. 1888-ban díszpolgárává választotta, születésének századik évfordulóján szülőházát emléktáblával jelölték meg, majd a későbbi Erkel évfordulókhoz kapcsolódóan fokozatosan az egész épületet múzeummá alakították. 


Erkel Ferencz
Született 1810. november 7.

Mint a meséknek tündér kis királya
kinek mérhetetlen volt a gazdagsága:
úgy lépted át ez áldott szülőháznak 
álmokat termő gazdag küszöbét.
S lelked trónjára magadhoz emelted
Hamupipőkét - a magyar zenét.

Nuszbek-Székely Sándor
Békésvármegye Közművelődési Egyesülete
1910. november hó.

Az épület eredeti funkciója szerint, az iskola-lakóház kettősségére építve mutatja be Erkel Ferenc életét és munkásságát, valamint a hozzá és családjához kapcsolódó relikviákat. A régi lakóház mellett néhány lépésre találtuk meg a bejáratot.


A modern kialakítású recepción egy kedves fiatalember köszöntött minket. Megváltottuk a belépőjegyeket, meghallgattunk egy rövid ismertetőt a kiállításról, aztán kezdődhetett is a tárlat felfedezése.


A nyitótérben egy üvegezett tornác fogadott minket, ahol Erkel portréja mellett életének főbb állomásait is végigkövethettük egy időszalagon.


Az osztályteremben elhelyezett vitrinekben kiállított anyag segítségével ismerhettük meg az Erkel család történetét, illetve az Erkelek munkásságát.


Az „Erkel-terem” a mester operáit és a Himnuszt állítja a központba. Itt a mester legkedvesebb személyes tárgyai, kitüntetései és dísztárgyai kerültek kiállításra. 




Itt csodálhattuk meg Bánk és Melinda jelmezeinek a másolatát is.




A kiállítás következő része az Erkelek egykori gyulai otthonát idézi. A berendezett három helyiségben (hálószoba, szalon, népies konyha) több Erkel relikviát is láthattunk.


A kiállításhoz kapcsolódik egy udvari kiállítótér is, ez az „Erkel-promenád”. Természetesen itt is végigsétáltunk.


A falakra kihelyezett korabeli Erkel hangverseny- és operaplakátok segítségével követhettük végig Erkel Ferenc munkásságát. 
Nagyon érdekes kiállítás láthattunk, az egyik legnagyobb zeneszerzőnkről. Úgy gondolom, hogy ezt minden magyar embernek egyszer látnia kellene.

2 megjegyzés:

  1. Emlékeznie kell a nagyszerű honfitársaira és rázza meg azokat a helyeket, amelyekkel összekapcsolták őket. Üdvözlettel.

    VálaszTörlés