2019. február 23., szombat

Mini Magyarország 3.

A bejegyzés alcíme: Várak, kastélyok. 


Egri vár
Kezdjük a sort az egyik leghíresebb magyar várral. 1552-ben valamivel több mint 2000 egri hős Dobó István kapitány vezetésével megvédte a várat  a hatalmas török támadóerőkkel szemben.


Gyulai vár
Európa egyetlen, jó állapotban megmaradt síkvidéki téglavárának megtekintése is szerepelt a dél-alföldi kirándulásunk programjai között. Pár héttel ezelőtt egy külön bejegyzésben, részletesen írtam erről a sétáról. (Klikk ide)


Diósgyőri vár
Az addigi erődítmény 1340-től lett királyi vár. I. Lajos 1360-tól sok időt töltött itt, ezért átépíttette a várat. Ekkor nyerte el a jelenleg is látható formáját a négytornyos várkastély.


Pozsonyi vár (Felvidék)
A vár első írásos említése 907-ből való. Első aranykora Luxemburgi Zsigmond uralkodása alatt volt, míg másodvirágzása Mária Teréziához kötődik, akit itt koronáztak királynővé 1741-ben.


Törcsvári kastély (Erdély)
A népnyelv leginkább Drakula váraként emlegeti a törcsvári kastélyt. Stratégiai fontosságú helyen, a törcsvári szoros bejárata előtt épült 1377-ben.


Huszt vára (Kárpátalja)
A középkori Magyarország egyik legerősebb és legjelentősebb vára volt. Erdély kapujaként is szokás emlegetni. A Rákóczi-szabadságharc egyik központja volt. 1766-ban villám sújtott a tornyába, mely után tűzvész tört ki. A lángok elérték a lőporraktárt, amely felrobbant és maradandó sérüléseket okozott az épületben. A várat soha nem építették újjá.


Munkácsi vár (Kárpátalja)
A XIII. század második felében épült Kárpátalja legnevezetesebb, legszebb történelmi műemléke, amely fontos szerepet játszott a magyar történelemben. A vár nagy jelentőséggel bírt a kuruc mozgalmak korában, hiszen a hősiesen ellenálló várőrség utolsóként kapitulált a Rákóczi-szabadságharc idején.


Krasznahorka vára (Felvidék)
A vár első írásos említése 1333-ból való. A Rákóczi szabadságharc alatt a kurucok kezén volt, tőlük csak 1710-ben foglalták vissza a császáriak. Később kastély minősítést kapott, így kerülte el a várrombolást a XVIII. század elején.


Bajmóc vára (Felvidék)
A Nyitra folyó partján épült vár első írásos említése 1113-ből származik. Kétszer vert vissza török ostromot. A Rákóczi szabadságharcban a kurucok elfoglalták, a császáriak csak kiéheztetéssel tudták visszafoglalni. A várnak van egy kísértete is. Egy hölgy akit hűtlenséggel vádoltak, s hogy megbizonyosodjanak erről, ledobták a várfalról.  Természetesen nem élte túl, de azóta állítólag a mai napig visszajár és fekete ruhában bolyong a vár folyosóin és bástyáin.


Árva vára (Felvidék)
Az első írásos említése 1267-ből származik. A XV. században Komorowsky Péter rablólovag tartotta 25 évig rettegésben a környéket. Mátyás király is csak pénzen tudta megszerezni a jól védhető erődítményt. 1670-ben Thököly Istvánt felségárulással vádolták meg, és a várat megostromolták a császáriak. A védők csak Thököly halála után adták meg magukat. A kurucok is elfoglalták az erődítményt, amit csak kiéheztetéssel tudta visszafoglalni a császáriak.


Egy legenda szerint Mátyás király mikor megtudta, hogy Péter, a kalocsai érsek összeesküvést sző ellene, elfogatta s így szólt hozzá: "Árva voltál Péter, árva leszel és Árvában fogsz meghalni". Szegény érsek ott is halt meg, Árva várának tömlöcében.


Déva vára (Erdély)
Már az ókorban is megerősített hely volt. A tatárjárás után valószínűleg IV. Béla építtette az erődítményt.Több ostrom is volt itt a Rákóczi-szabadságharc idején, de a vár kedvező fekvése nagyon megnehezítette az ostromlók helyzetét. A vár ma is széles körben ismert a Kőmives Kelemen ballada által:
„Magos Déva várhoz hozzá is kezdettek.
Amit raktak délig, leomlott estére,
Amit estig raktak, leomlott reggelre.”



Gödöllői Grassalkovich-kastély
Sissi kedvenc rezidenciája sokak által ismert, mely Magyarország legnagyobb alapterületű barokk kastélya. Grassalkovich Antal birtokainak központjában építette fel a gödöllői kastélyt az 1730-as években. A Horthy-korszakban a kormányzó vadász és pihenő rezidenciájaként funkcionált. A világháború alatt megrongálódott, majd kifosztott kastély felújítása 1994-ben kezdődött el.


Wenckheim-kastély (Szabadkígyós)
Korának legpompásabb kastélya volt a szabadkígyósi Wenckheim család rezidenciája. Az 1872-ben épült kastélyt Ybl Miklós tervezte. A kastélyhoz 23 hektáros park, dendrológiai tájképi kert csatlakozott tóval, szigettel, hidakkal. A kertet szökőkút díszítette.


A Mini Magyarország egy több részes poszt sorozat. Ha tetszett ez a rész javaslom megtekintésre a többi bejegyzést is.  

Minden kiállított makettről bővebb információt és további érdekességeket olvashattok a park honlapján.

4 megjegyzés:

  1. Mennyivel másabb így látni a várakat, kastélyokat! 2-3 kivételével láttam őket élőben is.
    Ezek alapján felébredt bennem a vágy a hiányzók meglátogatására is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Minden részben csak ízelítőt próbálok mutatni az adott témakörből, azaz további vármakettek is láthatók a parkban. Ettől függetlenül szívből kívánom, hogy teljesüljön a vágyad!

      Törlés