2019. május 27., hétfő

Vértelen vadászat - Máté Bence előadása

Több szempontból is egy rendhagyó poszt következik. Bár rendszeresen járok előadásokra, ezekről nem szoktam itt a blogban írni. A bejegyzéseim képi illusztrálásához pedig csak saját fotókat használok fel. Most mégis kivételt teszek. Egy előadásról fogok írni, az előadó fotóit felhasználva.

  
Áprilisban már írtam egy posztot Máté Bence természetfotós vándorkiállításáról. Bence minden városban tart egy előadást is az érdeklődők számára, ahol bővebben beszél az életéről, a munkásságáról érdekes történetekkel körítve. Sajnos a budapesti előadás időpontja számomra nem volt megfelelő, a gödöllőire pillanatok alatt elfogytak a jegyek, a soron következő egri előadás időpontja pedig ismét más programmal ütközött volna. Nagyon sajnáltam, hogy lemaradtam róla - különösen az első előadás rendkívül pozitív "kritikáit" olvasva. Aztán pár hete rám mosolygott a szerencse! A nagy érdeklődésre való tekintettel Gödöllőn meghirdettek egy második előadást is, május 26-án estére. Azonnal lecsaptunk a lehetőségre. Talán mondanom sem kell, hogy végül ez az előadás is telt házas lett. Nagyjából ötszázan lehettünk a teremben, az első sorban ott ült például Zsila Sándor természetfotós is.


Bence a gyerekkorától kezdte a mesélést. Megtudtuk, hogy egy igazi "jómadár" volt, a szó legszorosabb értelmében. A természet iránti érdeklődése már az iskolás évek alatt elkezdődött. Aztán megvette az első analóg fényképezőgépét, melyről úgy gondolta, hogy annak fekete színe alkalmatlan a természetfotózásra, így hát átfestette...


Egyre újabb és újabb ötletei támadtak, próbált folyamatosan fejlődni, újszerű dolgokat létrehozni. Jöttek az egyre komolyabb lesek, majd a detektívüveg. Ezek segítségével vált igazán "láthatatlanná" és így hihetetlenül közel került az állatokhoz.


Aztán határt léptünk. Világkörüli útra indultunk Bence kalandjai szárnyán: Costa Rica, Brazília, Dél-Afrika, Kenya, Tanzánia, Srí Lanka, Görögország és Erdély után visszatértünk Magyarországra, egészen pontosan a Bence-tanyára. 

   
Hallhattunk történetet kobrafotózásról:


Elefántok által két dimenziósra lapított fotófelszerelésről:


"Sufni tuninggal" készült kamerával fotózott pelikánokról:


Ezzel a kreációval is egy díjnyertes fotó készült! 
Kell egy csapat! Ahhoz, hogy ilyen remek fotók készülhessenek bizony a család mellett kell egy biztos háttércsapat is.


Csaba és Krisztián, Bence "jobb és bal keze", akikre mindig számíthat...


Kicsit nehéz úgy írni egy előadásról, hogy a későbbi nézőkre gondolva egyetlen poént sem szeretnék lelőni. Bence több mint két órán keresztül, megszakítás nélkül mesélt. Ráadásul rendkívül élvezetesen és viccesen! Rengeteget nevettünk és végig nagyon jól szórakoztunk. Ügyelt arra, hogy mindenki számára érthető és élvezhető legyen az előadás. Kerülte a szakkifejezéseket. Ha jól számoltam akkor az egész előadás alatt mindösszesen három "szakszó" hangzott el, úgy mint mélységélesség, Exif adat és Raw formátum.  A bemutatott képek többsége úgynevezett werk (hogyan készült?) fotó volt. Szumma-szummárum, mindenkinek szívből ajánlom, hogy menjen el valamelyik vidéki előadásra ha lesz rá lehetősége! Az előadás végén a nézők felállva tapsolva köszönték meg a remek estét.


A posztban használt fotók Máté Bence honlapjáról, a Werk galériából kerültek felhasználásra. (Klikk ide)

UPDATE: 2019 December
Bence a Facebook oldalán megosztott fotókat az előadások nézőtereiről. Ez volt a gödöllői, mi megtaláltuk magunkat rajta a feleségemmel. 


6 megjegyzés:

  1. Örülök, hogy megismerhettem ezt az embert e bejegyzés hatására, és elvarázsolódhattam a fotóit nézegetve.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök ha tetszett a bejegyzés, érdemes jobban szétnézni a honlapján.

      Törlés
  2. Elég régóta ismerem Máté Bence fotóit, és csodálom a műveit. Gyakran felhasználtam a blogjaim fejlécében egy-egy fotóját.
    Köszönöm az előadásról szóló beszámolót, jó lehetett.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök ha tetszett a bejegyzés. Számomra sokáig emlékezetes marad ez az este.

      Törlés
  3. Én sajnos nem tudtam részt venni Bence előadásán. Hála neked, most kaptam egy szép összefoglalót.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Őszintén ajánlom a figyelmedbe ezt az előadást. Én bizony Egerbe is elmentem volna megnézni, de szerencsére jött ez az extra lehetőség Gödöllőn.

      Törlés