2019. október 28., hétfő

Vadászati kiállítás - Keszthely

A fantasztikusan szép veterán autócsodák megtekintése után a Helikon Kastélymúzeumba indultunk tovább. Az intézmény több állandó és időszaki kiállítása közül a vadászati kiállításra esett a választásunk. Tudom, hogy nagyon megosztja az embereket ez az ősi emberi tevékenység. Azt viszont biztosan leszögezhetjük, hogy az 1800-as és 1900-as évek világhírű magyar vadászainak a megfigyelései és trófeái nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy jobban megismerhettük a vadállatok életét és viselkedését.


A rendkívül gazdag tárlat öt földrész több mint kétszáz vadfaját mutatja be a látogatóknak. Sajnos a Festetics család trófeagyűjteménye eltűnt a második világháború alatt, viszont a főúri életmód hiteles bemutatása nem lett volna teljes ha mellőzik a vadászatot.


Ezt hivatott pótolni a 2008-ban megnyílt állandó vadászati kiállítás, mely tárlatanyaga jórészt adományokból, felajánlásokból jött össze.


A gyűjtemény alapját Windisch-Grätz Ferenc József hazánknak adományozott több száz darabos trófeagyűjteménye adta. Továbbá megtekinthetjük még báró Dózsa György válogatott trófeáit is, köztük több világrekorder darabbal.


A múzeum emléket állít a legismertebb magyar vadászoknak (Széchenyi Zsigmond, Kittenberger Kálmán, Szederjei Ákos és Nagy Endre).


A vadászati múzeum egyik alapítója, Hidvégi Béla gyűjteménye is páratlan értéket képvisel. Öt kontinens vadászható nagyvadjait teljes életnagyságban és természetes környezetükben csodálhatjuk meg.







A tárlat központi részén egy hatalmas vadászati díj van kiállítva, mely szintén Hidvégi Béla nevéhez kötődik.



A kiállított trófeák mellett olyan ritkán látható érdekességeket is megtekinthetünk mint például egy krokodil vagy egy víziló preparált koponyája.  




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése