2020. január 26., vasárnap

Zalakaros két keréken

Zalakarosi szállodánk szolgáltatásai közül kerékpárbérlésre is volt lehetőségünk. Egyik nap tekertünk is egyet, két keréken jártuk be a várost. 


Első utunk a Termáltó-hoz vezetett. Közismert, hogy a város a feltörő, ásványi anyagokban rendkívül gazdag termálvíz által vált híressé. A felépült fürdők és szállodák mára az egész város életének szerves részét képezik. A korábban csak egyszerűen elfolyó termálvíz, egy új beruházásnak köszönhetően most már egy mesterséges tavat táplál. Az ideérkező vendégek egy fogadóépülethez érkeznek, melynek egyik legizgalmasabb része a 15 méter magas kilátótorony. 


Gyorsan fel is szaladtam a toronyba, bízva abban, hogy gyönyörű totált fotózhatok a tóról és környékéről. Csalódom kellett. Nem tudom, hogy a torony lett-e eleve rossz helyre pozícionálva vagy a környezet változott meg időközben, de a tóból semmi nem látszott. Magasra nőtt fák, egy (azt hiszem) szelektív konténerudvar és az alábbi lakókomplexum nyújtotta az "összpanorámát".


Innen tekertünk aztán tovább a tópartra.


A vízbe helyezett betonelemek segítségével bárki kipróbálhatja a vízen járást. Mi is bejártuk a kis vízi ösvényeket. 

  
A tó vízfelülete egyébként megközelítőleg 12900 m2, a legmélyebb pontja pedig 1,8 méter. A két partját egy híd köti össze, középen egy szigettel. (Az imént bemutatott kilátótorony a fotó jobb oldalán látható facsoport mögött áll. Én az íves híd közepén állva fotóztam vissza és még innen sem látszódott belőle semmi.)


A partra érve tekertünk is tovább a közeli kis erdős részhez, ahol kezdődött az Égerösvény. A tanösvény egy lábakon álló fapadlón vezet a fák között. Így anélkül ismerhetjük meg az itt élő (esetenként védett) növényeket, hogy azokban bármilyen kárt tennénk.


Az ismeretek közlése élményalapú, látványos tájékoztató táblákkal, illetve rajtuk elhelyezett számtalan interaktív elemmel. Ilyen ötletesek például a megoldások. A válaszadást követően csak akkor látszik a helyes válasz, ha megfelelő szögben nézünk rá a kőlapokra.



Útközben még találkozhatunk a Tőzike tündérrel is.


Aztán ismét tekertünk tovább. Nagyon jól kiépített kerékpárút hálózattal büszkélkedhet a város. Bejártuk a városhatárt valamint a belváros virágos parkjait is.



8 megjegyzés:

  1. Élménydús napotok volt, amiből ízelítőt adtál nekünk is. Évekkel ezelőtt jártunk ott, de sajnos csak a fürdőt láttuk akkor. Felkeltetted az érdeklődésem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen, örülök ha tetszett a bejegyzés. Lesznek még további látnivalók is, csak azokat mindenféleképpen egy gyalogos túra keretein belül szerettük volna megnézni. Jönnek az újabb posztok hamarosan :)

      Törlés
  2. Köszönöm az infókat, nem hallottam még erről a tóról, bár nagyon messze van hozzánk, szívesen megnézném, amelyiken járni lehet :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bízom benne, hogy összejön majd Neked is valamikor! Képzeld, éppen a napokban olvastam egy hivatalos közleményt a város polgármesterétől, miszerint egy műszaki hiba miatt elfolyt az összes víz a tóból! Már vizsgálják a problémát, majd kijavítják és újratöltik a tavat. Szóval érdemes majd előtte rákérdezni, nehogy száraz lábas mederjárás legyen a végén belőle :D

      Törlés
    2. Az elfolyásról még 2018-ban olvastam, ti mikor voltatok, amiről a posztot is írtad, és azóta megint elfolyt?

      Törlés
    3. Igen igazad van, nem néztem a közlemény dátumát (2018 május). Hmmm... nem is értem miért ugrott fel nálam "friss" hírként. Ezek szerint akkor minden rendben van. Mi 2019 szeptemberében jártunk Zalakaroson és ahogy a fotók is tanúsítják volt víz a tóban :)

      Törlés
  3. Ezen a bejár útvonalatokon leginkább azon csodálkozom, hogy (legalábbis amit fotóztál) minden ÉP ! Nincs összetörve az ismertető tábla, nincs lerohadva a fahíd, összesprézve a székely kapu és kirúzsozva a tündérke.
    Öröm ilyen látni és szívből kívánom maradjon is ilyen. Van, ahol kultúrnépek élnek/járnak - de sajna nem mindenütt...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezt a legnagyobb örömmel meg is tudom erősíteni! Zalakaros valóban egy takaros kis fürdőváros. Az általunk bejárt részeken minden rendben és rendezett volt. Egy alkalommal elejétől a végéig végigmentünk a főúton - azaz az egész városon és nem emlékszem, hogy akár egy graffitit is láttunk volna...

      Törlés