2020. május 26., kedd

A fények temploma - Velemér

A következő célpontunk az Őrség délkeleti csücskében, Velemér volt. Egy kis község, amely műemléki szempontból viszont a régió legjelentősebb települése. 


Megérkeztünk a Paprétre és ott tornyosult előttünk a Szentháromság-templom tornya a késő délutáni napfényben. 


A XIII. században épült templom belső falait díszítő freskók, hazánk legteljesebb, épségben fennmaradt középkori falfestményei.


Az egyhajós és egy tornyú templom első hiteles említését egy 1360-ban kelt oklevélben találjuk. Gyönyörű freskóit pedig Aquila János radkersburgi mester festette, még 1377-ben.


Belépve a templomba szinte eláll az ember lélegzete a látványtól. A több mint 600 éves falfestmények közül sok már erősen megkopott és töredékes, de még így is hatalmas élményt nyújtanak az ide betérőknek.


A templom a szépsége mellett számos érdekességet is tartogat a látogatók számára. A szakértők szerint itt látható Európa legrégebbi önarcképe, ugyanis a mester felfestette az arcképét a egyik ív csúcsára. Ugye látjátok?

  

Íme néhány további, szép állapotban megmaradt falfestmény és díszítőelem.









Végezetül egy kis magyarázat a bejegyzés címéhez. A fények temploma.


A templom tudatos tájolással épült és később a mester úgy festette fel a falakra a freskókat, hogy tisztában volt a Nap járásával. Tudta, hogy mikor és hová esnek a fénysugarak. A nyári napforduló idején a fények a Madonna köpenye alatt megbújó bűnösöket világítják meg, jelezvén, hogy ekkor számukra is van kegyelem. Nap-éj egyenlőség idején az utolsó sugarak egyszerre világítják meg Szent Lászlót és a megfeszített Krisztust. A téli napforduló idején pedig a fény végig az északi falra esik. 
A legszebb az egészben, hogy erre csak nagyjából ötven éve jöttek rá. Az 1970-es éveken kezdték el vizsgálni a templomot és ekkor vált bizonyítottá, hogy a beszűrődő fénynek megtervezett útja és jelentése van.
Mindenféleképpen térjetek be a több száz éves falak közé, ha az ország azon csücskében jártok!

6 megjegyzés:

  1. Gyönyörű és sajnálom, hogy ott még nem jártam...de képekről láttam már.Szinte csoda, hogy korára tekintettel még ilyen minőségben láthatók a freskók. Van Magyarországnak sok szép temploma és műemléke, csak sajnos pénze nincs ezek fenn- és karbantartására. A hívők pedig elfogytak, s velük együtt az adományok is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mindenféleképpen ajánlom, Tőletek nincs is olyan vészesen messze. Egy jó kis egész napos kirándulás kerekedhet ki belőle :) Valóban kivételesen jó állapotban maradtak fenn a freskók. Ez részben annak is köszönhető, hogy egy ideig református templomként használták az épületet, fehérre meszelt falakkal, mely védte a festményeket a külső behatásoktól. Aztán ismét katolikus templom lett, valamint több rekonstrukción is átesett.

      Törlés
    2. Hááááááát 300 akárhány km oda + ugyanennyi vissza...
      Jó, közelebb van, mint Miskolc, de nem tudom, eljutok-e idáig még valaha....
      Ezért jó nézelődni bizonyos blogokban: ingyen és fáradság nélkül utazhatok.

      Törlés
    3. Óóó, bocsánat én csak úgy légvonal alapján ajánlottam (kb 150km), de most megnéztem útvonaltervezőben is és valóban 250-270 kilométeres utakat ajánl fel a tervező egy irányra.

      Törlés
  2. Különös ez a fényjáték, ez is egyike a rejtélyeknek, amit a festő szeretnek elhelyezni alkotásaikban, és az önarckép, minden festő szakállas volt régen? :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát ha nem is mind, de nagy divat volt az biztos :) Köszönöm

      Törlés