2007. július 10., kedd

Buzsák

Aki valamelyest is ismerős a magyar népművészetben az már bizonyára hallott a buzsáki hímzésről. Ezt a somogyi kis községet a hímzés tette világhírűvé.


Először a műemlék portát néztük meg, itt rendezték be a buzsáki népművészet történetét bemutató kiállítást. 





A faluban működik egy "varrókör" ahol a helybéli hölgyek mutatják be a hímzés fortélyait az érdeklődők számára. Természetesen vásárlásra is van lehetőség.


A buzsáki hímzés színeiben meglehetősen egyszerű, főleg a sötétvörös és a sötétkék dominál. Motívumok terén pedig sűrűn használják az egyszerű mértani formákat:  köröket, négyszögeket, háromszögeket.


A "szín- és formaszegénységet" rendkívül gazdag és leleményes öltéstechnikával (dupla láncöltés, szövőöltés) ellensúlyozzák. A legrégebbi és egyben leghíresebb hímzési forma az úgynevezett boszorkányos öltés, melyet elsősorban fekete bársonyra hímeztek. Jó, hogy ezeket a régi motívumokat megőrzik az utókor számára és örömmel láttuk, hogy a fiatalabb generáció is képviseltette magát a varrókörben.


A falu központjában áll a Nagyboldogasszony tiszteletére felszentelt római katolikus templom. 


A késő barokk stílusú templom 1750 körül épült. A templom belterét természetesen buzsáki hímzésű oltárterítők díszítik. Itt láttunk egy különlegességet is! A faragott oltár központi alakja Szűz Máriát ábrázolja, akinek a szobrát mindig az adott ünnepi szertartásnak megfelelő színű palástba öltöztetik. Ottjártunkkor így nézett ki.




Az egész napos kirándulás során bizony alaposan megéheztünk, ezért betértünk a templommal szemben lévő étterembe. 


Hangulatos kis teraszon, udvarias kiszolgálás mellett fogyasztottuk el a finom étkeket.



Ez is egy remek nap volt!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése