2020. május 29., péntek

Friss és ropogós

Reményeink szerint lassan már véget ér a kialakult járványhelyzet és többé-kevésbé visszatérhetünk majd a korábbi életünkhöz. Az elmúlt hónapokban, a bezártság ideje alatt sok új dologra tanított meg minket az élet. Hogy csak két példát említsek. Kis túlzással az ország lakosságának az egyik fele fodrász lett, míg a többiek pékek. Rengeteg kenyérsütési recept jelent meg a médiákban, szinte mindenki dagasztott otthon. Mi kenyeret ugyan nem sütöttünk, de a húsvéti fonott kalácsot idén a feleségem készítette. Viszont egyszer már mi is sütöttünk kenyeret, gondoltam ez itt egy jó alkalom, hogy írjak róla. 2012-ben, egy baráti összejövetelre érkeztünk Vecsésre. Érkezésünkkor a vendéglátóink legújabb szerzeményei köszöntöttek minket.



Vagány és Figyelő, a környék legszebb fakacsái álltak sorfalat és faarccal állták az érkező vendégek rohamát. 


Nem mindennapi ebédre voltunk hivatalosak - pizzát készítettünk és kemencében süthettük meg. Érkezésünkkor a lángok már vad tűztáncot jártak. 


A hőmérő szerint a belső hőmérséklet már elérte a 320 C fokot.


A lányok nagyon készültek a tésztadagasztásra, alapanyagban nem volt hiány. A nap végére megfejtettük Nagyi titkát is! 



A gyors kezek pillanatok alatt kimérték és összerakták a szükséges hozzávalókat.

  
Miután összeállt az anyag, pihenőre küldték. Aztán fellebbent a lepel és kezdődhetett is a munka, az időközben megkelt tésztaalappal. 



A történet több szálon futott. A deszkákon alakult a pizza alap, a férfiak pedig közben kipucolták a kemence belsejét a parázstól. Nem fázott senki, a kemenceajtó is átforrósodott. 


Szép, szép a minta, de a nyitásához azért nem ártott egy kis védelem a kezünknek.


Mire mi elkészültünk a kemence tisztítással, addigra a lányok is már a feltéteket rakták rá a nagy, kerek alapokra. Bolognai, tengeri halas, Hawaii-i, sonkás és kolbászos.


Aztán irány a kemence! Előre belisztezett péklapátokkal raktuk be a pizzákat, ahol aztán pár perc alatt jó ropogóssá sültek. Ugye, hogy jól nézett ki?



Ebéd után dukál a desszert is, erre két különlegességet talált ki a ház asszonya. Az egyik "édes" pizza alaptésztáját baracklekvárral kente meg.

  
Majd erre jött a fahéjas alma, a szilva és a barack. A másik fajta pedig mascarponés-gesztenyés ízesítést kapott. 



Egymás után tűntek el pizzaszeletek, igazán fejedelmi volt a lakoma. Egészen más volt az íze, mint az otthoni sütőkben készített pizzáknak. Az ebéd után egy kicsit megpihentünk, majd kezdődhetett is a következő menet. De erről majd a következő posztban írok... 

2 megjegyzés:

  1. Az elején azt hittem, kenyérsütésről lesz szó - de "csak" pizza lett belőle. Remélem a következő postban sor kerül a kenyérre. Én ugyanis 30 éve magam sütöm a kenyeremet, de nem vagyok pizza-evő. Kíváncsi vagyok a ti receptetekre. A jó házi kenyérhez annyira hozzá lehet szokni, hogy aztán már semmiféle "bóti" nem fog ízleni. Gyakorlatból mondom.
    Ettől függetlenül gusztusosak a pizzák.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen volt kenyérsütés is, éppen most írtam meg a posztot. Nekünk nem volt benne tapasztalatunk, akkor sütöttünk először a vendéglátóink iránymutatása szerint. Mi szeretjük a pizzát, a feleségem elég sokszor süt itthon, szereti az egész család :)

      Törlés