2020. május 30., szombat

Mindennapi kenyerünk

A pizzák sikerén felbuzdulva, rövid ejtőzés után a lelkes péktanoncok máris újabb kihívás elé néztek. Elérkezett a következő szint, ami nem volt más mint a kenyérsütés. Ismét megoszlottak a feladatok. Az időközben kissé visszahűlt kemencét a férfiaknak ismét fel kellett fűteni 230 C fokra. 


A lányok pedig nekiláttak az alapanyagok kiméréséhez és összeállításához.


Röviden megosztom veletek a receptet, hátha valaki kedvet kap az elkészítéshez. 
Hozzávalók:
Kovász: 25 dkg liszt, 2 dl víz, 4 g friss élesztő (nem szárított!). Összedolgozva legalább 20 órát huzatmentes helyen, állandó hőmérsékleten érlelni. 
Kenyér: 58 dkg liszt, 30 dkg főtt krumpli, 5 dkg zsír, 2dl víz, 1-2dkg só, 2 dkg élesztő.
Az alapanyagokat összegyúrni, dagasztani. 30 percet pihentetni. Utána ismét dagasztás 20 perc pihentetés. Aztán ismét dagasztás, formázás, díszítés és 30 perc pihenő következik. Aztán mehet be a 230 C fokos kemencébe. A sütési idő 40-45 perc. Akkor jó ha az alját megütögetve üres kongó hangot hallasz.












Miközben sültek a kenyerek sétáltam egyet a kertben. A kemence mellett, egy kis kerti tóban az aranyhalak csapatostul felém úsztak, ha a part széléhez léptem. 


Az összejövetel közben picit szórakozott velünk az időjárás. Néha elkezdett szemerkélni az eső, hogy aztán pár perc múlva abbahagyja. A vízcseppek szétszóródott kristályként csillantak a tündérrózsa leveleken.


A szélforgó alig mozgott, élénk színfoltja a kertnek.


Hamar elszaladt a 45 perc és elérkezett az igazság pillanata. A péktanoncok közrefogták a kemencét. Íme a feleségem első kenyere. Szerintem nagyon szép formás lett... és finom! Miután kivették a kemencéből, megkenték vízzel. Ettől lett igazán ropogós és kissé repedezett a héja. Azt mondják ilyenkor "beszél" a kenyér.  


Remek kis összejövetel volt, igazán különleges élményekkel lettünk gazdagabbak. Ezúton is köszönjük a vendéglátást házigazdáknak, valamint a biztonságunkat kitartóan felügyelő fakacsáknak! 

 

2 megjegyzés:

  1. Na látod, ez az igazi. Mondjuk nem "igazi" - hanem "krumplis" - de mindegy. Nagyon jól leírtad a készítés menetét. Én újra csak azt tudom írni, a magam sütötte kenyeret el nem cserélném semmire...
    Persze azt is megértem, hogy dolgozó és mindig rohanó embereknek nincs kedvük, idejük, türelmük ilyesféle "játékra". Enni pedig kell. És van a boltban is (többféle) kenyér.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Számunkra ez volt az első alkalom, hogy kenyeret süthettünk. Mint abszolút tanulók, követtük a kapott recept utasításait és a vendéglátóink tanácsait. Nagy élmény volt, finom is lett, de igen jól látod. A jelenlegi munka- és napirendünkbe nem férne bele a rendszeres sütés. Persze a feleségem nagyon házias és amit csak lehet házilag készít el - IMÁDOM :)

      Törlés