2020. október 18., vasárnap

A Százoszlopos udvar

A tornyok bejárása után még vártak ránk a Százoszlopos udvar és a Képtár látnivalói. A várkapu fölött függő, betonból készült pallos alatt léptünk be a várudvarba. 


Rózsabokrok, nyírt pázsit, kápolna, szökőkút, padok, szobrok, kisplasztikák sokasága, szóval igazi várbéli idill fogadott minket.


A kertet három oldalról határoló várfalat és az alatta húzódó árkádsort 103 oszlop tartja, innen kapta a nevét is a Százoszlopos udvar.


Véleményem szerint az udvar leglátványosabb része a történelmi árkádsor.


Körbesétáltunk a várfal tetején, ahol történelmi alakok szobrai álltak sorfalat. Itt kell ismét megemlítenem a kvarcbetont, hiszen a várfalak és a szobrok is ebből készültek. A huszadik század elején kezdett ismertté válni és elterjedni az építészetben ez az újszerű anyag és hazánkban Bory Jenő az elsők között használta fel a vár építéséhez.


Az árkádsor baloldali szárnyán az Árpád-házi királyok, a középső szárnyán Anonymus és az Anjou uralkodók, a jobb oldali szárnyán pedig további királyok és történelmi személyiségek szobrai tekintettek le ránk.






Az udvar középpontjában álló szökőkút mögött, a várfal középső szárnyában épült fel a Hitvesi szeretet kápolnája. A freskódíszítéses kápolnában állította fel Bory Jenő a feleségéről mintázott, egész alakos ülő szobrot. A Hitvesi szeretet szobra felett látható sárga freskón más művészek múzsái láthatóak (köztük a Mona Lisa is). Ezek a hölgyek állítólag az irigységtől sárgák, mivel őket nem szerették annyira mint Bory Jenő a feleségét.


Az árkádsor alatt az országszerte felállított köztéri és templomi plasztikáinak az eredeti gipszmintáit gyűjtötte össze a mester.




Érdemes alaposan végignézni az udvart körbeölelő falakat is.






Az udvar további látványossága a lakótorony, mely Bory Jenő családját szimbolizálja.


A legkisebb kupola a legkisebb gyermeket Györgyöt, a két egyforma betonkupola Klárát és Ilonát az ikerlányokat, a dupla csúcsos tető alatti torony pedig a házaspárt ábrázolja.

2 megjegyzés:

  1. A "sárga múzsás" sztorit nem tudtam/hallottam, de lehet mosolyogni rajta. A "tető" sztorit se tudtam - vagy már mindent elfelejtek ? :-)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szép fotók, egyik nagy kedvenc kirándulóhelyem a Bory-vár.

    VálaszTörlés