2021. február 23., kedd

A Dörgicsei Levendula Major

Már itt a blogban is említettem korábban, hogy mennyire szeretjük a levendulát és az abból készült termékeket. Időközönként útra kelünk, hogy egy kicsit elmerüljünk valahol a lila virágtenger fenséges illatorgiájában, továbbá azért is, hogy biztos forrásból szerezzük be a szükséges termékeket. Így történt ez tavaly júliusban is. Kocsiba ültünk és elindultunk a Dörgicsei Levendula Majorba.


A Balatontól északi partjától csupán néhány kilométerre fekszik Dörgicse, a pár száz lelkes kis falu. A házak között kanyargó út jobb oldalán hamar feltűnt a falu egyik nevezetessége, az Árpád-kori templomrom, melynek közvetlen szomszédságában található a major.


Forró nyári nap volt, de szerencsére sikerült egy aránylag árnyékos helyen leparkolnunk a kőkerítés mellett húzódó bokros résznél. Egy kicsit megmozgattuk a végtagjainkat mielőtt beléptünk volna a levendulásba. A mozdulatsorainkat egykedvűen szemlélte a rom mellett ülő Regős-szobor.


Levendárium. Olyan szép és kellemes hangzású szó. Azt gondolhatnánk, hogy ez egy régi, latin szó, de nem! A major honlapján azt olvastam, hogy ez bizony egy tudatosan megalkotott márkanév, mely a természetességet és a minőséget hivatott hangsúlyozni. Levendárium - Minden ami levendula! Nekem nagyon tetszik!


A belépőjegyek megvásárlása után meghallgattunk egy pár perces ismertetőt a levendulákról, az egyéb gyógynövényekről valamint magáról a kertről, aztán kezdődhetett is a séta.

  


A hat hektáros major nagy része jól bejárható, kis ösvények illetve korlátok mutatnak utat a látogatóknak. Ottjártunkkor talán egy tucat érdeklődő sétált a lila és fehér virágtengerben, így szerencsére könnyen lehetett fotózni a területet.



A sorok között, elszórtan kortárs szoborkiállítást is láthattunk.


Legnagyobb örömömre az intenzív levendula illat, intenzív zsongással is keveredett. Ezernyi méh, több száz lepke röpködött a virágbokrok között. De jó volt ezt látni és hallani! Ilyenkor sajnálja az ember, hogy csak két dimenzióban tudja megmutatni az átélt élményeket.

 







A kiadós fotóséta végeztével betértünk a bejárat melletti kis boltba - a Levendáriumba - ahol először is egy-egy hűs levendulaszörppel frissítettük fel magunkat, majd egyéb termékeket is vásároltunk. 



A környező levendulaföldeken is teljes gőzzel zajlott a levendulaszüret.


 

3 megjegyzés:

  1. Ez valami csodálatos! Micsoda fotók! Szinte érzem közben a levendula finom illatát! Nagyon szeretem én is.

    VálaszTörlés
  2. Kedvenc illatom.Nekem csak egy óriás bokrom van, de minden évben szüretelek róla és a szekrényeimet ezzel illatosítom.Ez a park gyönyörű és igazán a legjobbkor jártatok ott.

    VálaszTörlés
  3. Voltunk mi is itt többször, gyönyörű hely és nagyon szép fotók! :o)

    VálaszTörlés