2021. április 12., hétfő

A szélfútta templomrom - Taliándörögd

Biztos sokatoknak volt már hasonló élménye. Egyedül vagytok egy régi romnál, fenn egy hegycsúcson vagy éppen kinn a határban. A csendet pedig csak a falak, ablakok között süvítő szél hangja töri meg. Óhatatlanul enged az ember a történelem érintésének és hosszan elgondolkodik, hogy mi mindent "láthattak" már a több száz éves falak.
 

A kapolcsi bazaltoszlopok megtekintése után érkeztünk meg Taliándörögdre. Aznap a Szent András-templomrom megtekintése volt az utolsó tervezett programunk. Késő délután érkeztünk meg a falu határában magasló falakhoz.
 

Csak mi ketten voltunk ott a feleségemmel és újra átélhettük a bevezetésben már említett, semmihez sem hasonlítható élményt. 
 

A Szent András tiszteletére felszentelt első "kis" templomot a Dörögdi család építtette román stílusban, valamikor a XIII. században.
 

Később Dörögdi Miklós egri püspök alakíttatta át és nagyobbíttatta meg a templomot, kora-gótikus stílusban. Az új templom 1339. április 24-én lett felszentelve. Sajnos 1548-ban a törökök sok mással együtt ezt a templomot is elpusztították. 1840-ben robbantás rázta meg a templomromot. A helyiek így nyertek építőanyagot az épülő uradalmi magtárhoz. 
 

Körbejártuk a területet, több nézőpontból is fotóztam, a még romosan is impozáns látványt nyújtó épületet.
 
 

A színes szalagokkal díszített növényfonatból arra következtettünk, hogy esküvőket is tarthatnak ezen a különleges helyszínen.
 
 

Nagyon élveztük az itt eltöltött időt, de lassan indulnunk kellett. Búcsút intettünk a szélfútta templomromnak.
 
 
Egy rövid időre megálltunk a Szűz Mária Neve-templom mellett.
 

A templomudvaron igazán különleges módon emlékeznek vissza a múltra.
 

Az erős, késő délutáni ellenfények és árnyékok miatt feltöltök néhány - a feleségem által készített - mobilfotót is. 
 
 





4 megjegyzés:

  1. Amiről írsz Vértesszentkereszten érzem, mindig. A fotók elmondták az érzéseidet. A teknős ötlet tetszik, programok vannak itt, adnak a környezetre. Jól teszik.

    VálaszTörlés
  2. Ahányan vagyunk, annyiféle a véleményünk...A templomrom szép, nekem a cikóit juttatta eszembe és tényleg tudna mesélni a múltjáról, ha beszélni tudna...de az a faizé előtte ? Minek ? Szerintem ronda, nem oda illő, még akkor sem, ha esetleg a hajdanvolt bejáratot akarná "jelképezni." Bízzuk a dolgot a látogatók fantáziájára ! (Vagy készítsünk egy idő-álló táblát a templom történetéről, s azt helyezzük el ott valahol.) Ha csak ideiglenes, hát egye csoda, de nem hiszem, hogy annak szánták. Ettől függetlenül az az árnyékos-kapu-fotó nagyon jó.
    A teknők nekem egyáltalán nem tetszenek. Bár ha már ilyent csináltak, jobb ötlet híján, akkor legalább tartanák rendben. Ez így, ronda - szerintem.Bár elismerem, legalább a látogatóknak ad némi információt. Sok helyen ugyanis csak zárt templomkapu találsz...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A neten láttam rajzokat a hajdanvolt templomról, melyek szerint valóban a bejárat volt ott. Viszont a mások által feltöltött fotók nagy részén nincs ott ez a fából készült bejárat. Vagy korábban készült fotókat láttam a helyről, vagy valóban csak bizonyos alkalmakra viszik oda. Egy ilyen impozáns templomrom valóban megérdemelne egy rendes tájékoztató táblát. Akkor csak egy kézzel írott tájékoztatót találtunk a helyszínen.

      Törlés
  3. Mi is jártunk a templomromnál pár éve, és egészen különleges hangulatot adott nekünk is.
    Emlékeket idéztél. Az a fakapu teljesen felesleges oda, kifejezetten csúnya oda. Csak akkor fogadható el nagy nehezen, ha rögtön elviszik onnan egy esetleges esküvő után.

    VálaszTörlés