2022. december 16., péntek

Bazaltorgonák tövében

2022.11.09.
 
A barlangtól alig pár percnyi járásra máris megláttuk a fák között megbújó Kaán Károly kulcsosházat. Itt fordult az ösvényünk a hegyoldal irányába.


A tanúhegyek formájuk alapján két csoportra oszthatók, cukorsüveg és koporsó formájúakra. Ez utóbbiak jellegzetes képződményei a bazaltkőzsákok. 



A Szent György-hegy híres bazaltorgonái 20-25 méter magasak és néhol elérik a 1,5 méteres szélességet is. Óvatosan lépkedtünk felfelé a meredek lépcsősoron, lassan elmaradtak a fák és végül teljes szépségében láthatóvá váltak a bazaltkőzsákok.


Az oszlopok lábánál állva szinte törpének éreztük magunkat.
 
 

A fejünk fölött egy szétágazó fakoronáról folyamatosan apró bogarak és pókok "zuhogtak" a nyakunkba. Nagyon zavaróak voltak a fotózás közben, nem is nagyon értettem, hogy honnan és miért kaptuk azt az égi áldást.





Valamivel odébb aztán megszűntek a mesterséges lépcsőfokok. Erősen köves és bizonytalanul járható ösvényen kellett volna folytatnunk a túrát. Itt fordultunk vissza.


Hogy jöttek létre ezek az oszlopóriások? Több millió évvel ezelőtt a vulkán kráterét izzó lávató töltötte ki. Később a tó kihűlése térfogatcsökkenéssel járt, emiatt a szilárd lávakőzetben hajszálrepedés hálózat alakult ki. Ezek aztán az erózió miatt egyre csak tágultak, majd a kőzet oszlopokra tagolódott. Némely oszlopok a természet pusztító hatása miatt elveszítették az alapjukat és egyszerűen ledőltek. A törmelékükből jöttek létre a kőfolyások.


 
Az ösvény végén ismét feltűnt a kulcsosház homlokzata illetve a túrázók által épített kis kőpagodák sokasága.



Szent György-hegy

4 megjegyzés:

  1. Ez valami gyönyörűséges hely. Sajnálom, hogy nem jártam itt.....és jó, hogy bemutattad, köszönet érte !.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekünk is nagyon tetszett, reméljük legközelebb teljes hosszában végigjárhatjuk majd ezt a turistautat.

      Törlés
  2. Utólag elolvastam ezt is.
    Lenyűgöző látvány ez a természetadta alkotás a kövekkel, főleg a Bazaltorgonák tövében. Gondolom volt egy kis izomláz a hegymászás után. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerencsére elmaradt :) Lassabb tempóban és pihenőkkel megszakítva túráztunk a gyógyulófélben lévő láb miatt.

      Törlés