2013. július 15., hétfő

Szimpla hangulat

Réges-régen, még valamikor a múlt században nagyon felkapott helyek voltak a kertmozik. Egészen különleges élmény volt a szabad ég alatt filmeket nézni és időközönként azon izgulni, hogy egy nyári zivatar el ne mossa a filmvetítést. Így volt ez a Szimpla kertmoziban is. Forgott a film, az emberek jól érezték magukat. Aztán változtak az idők, új filmvetítési technikák jöttek, a nézők elmaradtak. A régi idők mozija pedig lassan a feledésbe merült.


Teltek az évek és már 2001-et írtunk amikor valakik, remek érzékkel meglátták ezekben a lepusztult helyekben a lehetőséget. Akkoriban - egyfajta úttörőként - létrehozták az első romkocsmákat. Az idő őket igazolta, mára gombamód elszaporodtak az ilyen stílusú szórakozóhelyek, ahol esténként rengeteg vendég megfordul. A most bemutatandó Szimpla kert 2004-ben nyitott a Kazinczy utca 14. szám alatt. Az omladozó homlokzaton rögtön vidám rajzfigurák tudatják az erre vetődő járókelővel, hogy milyen miliőbe keveredett.


A kapualjban néhány fiatal egyfajta dallamos underground zenét játszott. A dallamvilág jól illett a környezethez, jó hangulatot adott a fotózáshoz. Késő délután tértem be. Lent már elég sokan voltak, viszont az emeleti részen még szinte az összes helyiség üres volt. Ideális időpont egy jó kis fotózásra. Jöjjenek hát az általam nagyon kedvelt részlet fotók. Remélem átjön majd a hely hangulata nektek is.
















Ha errefelé jártok, feltétlenül térjetek be - ezt látni kell! A mások által lomtalanításba küldött "használhatatlan" tárgyak itt olyan kreativitással lettek újrahasznosítva, hogy szinte eláll az ember szava. Az én személyes kedvencem a versenyzongora testből kialakított italos polc volt. Rendkívül látványos és egyben praktikus is. Lefotózni sajnos nem tudtam, mert a nálam levő objektív nem volt rá alkalmas. A fogyasztás igazán pénztárcabarát.
Mint írtam a hely nagyon felkapott és ismert. Bizonyára visszaemlékeztek még a szenzációs hírre, miszerint 2011-ben az A38 hajó lett a világ legjobb bárja Lonely Planet szavazásán. Viszont akkor arról én sem hallottam, hogy ugyanezen a szavazáson a Szimpla kert nyerte el az előkelő harmadik helyet. A világ száz legjobb bárja közül az első háromból kettő magyar lett. Azt hiszem ez igazán nagy dolog.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése